Виното ще бъде 60 000 тона по-малко, отколкото през миналата година изчисляват лозари и винари след първоначално отчетени добиви. Причината за по ниските добиви е ясна - опустошителните дъждове съсипаха голяма част от гроздето това лято.

 

До този момент са прибрани около 50 хиляди тона грозде и в най-добрия случай до края на кампанията винзаводите ще успеят да осигурят 200 хиляди тона, съобщава Преса. Миналата година беше точно обратната на тази - богата и качествена реколта прибраха лозарите. От 250 хиляди тона избите направиха 175 хил. тона вино.

 

Но сега проблемът не е само в оскъдната суровина, тя е повредена от болестите и това сваля рандемана. Стандартно от един килограм грозде се правят 700 мл вино, през тази година напитката ще е около 550-600 мл. Това означава, че общо у нас ще се направят 110 000-120 000 тона вино. Въпреки по-малките количества не се очаква повишение на цените, защото избите разполагат с достатъчно стока на склад.

 

От началото на годината износът е по-малък, кръгла нула са продажбите за Украйна, например. Руският пазар пък едва сега започва да се раздвижва. Слабият туризъм сви вътрешното потребление на виното и на вътрешния пазар.

 

Големите изби, които имат собствени лозя берат по-качествено грозде, тъй като при тях е направена правилната растителна защита. Те ще могат и да понесат по-високата себестойност, формирана от по-високите производствени разходи.

 

Най-голям проблем имат малките производители, които не са подготвени да се справят адекватно с толкова необичайни климатични условия, а освен това купуват препаратите на пазара на дребно, което означава на по-високи цени. Единственият вариант за тях за вбъдеще е да започнат да се кооперират. Тогава и препаратите, и машините ще им излизат по-евтини, както и намирането на пазар е по-лесно.

 

Мнозина фермери в момента бързат да приберат гроздето и няма да го изчакат да узрее, защото се страхуват от превалявания през следващите дни.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!