Българските вина от местни сортове предизвикват силен интерес на изложението „Винария 2019“. В него участват 127 български и чуждестранни изби. 28 са новите изложители, а 7 компании се завръщат на престижния форум за лозарство и винарство.
 
 
Със свои продукти се представят Австрия, България, Германия, Гърция, Испания, Италия, Румъния, Словения, Турция, Франция и Швейцария.
 
Градът на виното тази година е по-голям и по-интересен. В него се демонстрират нови продукти, които следват зелената линия и желанието на потребителите за здравословно хранене и по-висок стандарт на живот“, каза при откриването главният директор на Международен панаир Пловдив доц. Иван Соколов.  
 
Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев припомни, че гроздовата реколта през миналата година е 153 хил. тона.
 
 
„Над 200 са отличията от международни конкурси на български винопроизводители само през 2018 година“, подчерта инж. Коев.
 
За седма поредна година има ръст на експорта на българско вино. 64 млн. литра вино са изнесени през миналата година, а вътрешното потребление е около 120 млн. литра
 
В момента се разработва нова концепция за Международния конкурс за вина, спиртни напитки и винено бренди, за да стане още по-авторитетен, съобщиха от Националната лозаро-винарска камара, която е организатор на проявата. 
 
За пета поредна година Градът на виното пресъздава уникалната атмосфера на пловдивските възрожденски къщи. Изложението посреща посетителите със зони за дегустации на най-добрите вина от 11 държави, гурме демонстрации, презентации и майсторски класове, както и с места за отдих и магазин, където ценителите могат да купят вина по цени на производителите.