Домати с традиционен български вкус, сорт „Алено сърце“, идеалните чушки за печене и слагане в буркани, както и хлябове, кексчета и пастет за здрави и болни хора се представят на традиционното изложение АГРА, което започна работа днес в Международен панаир Пловдив.

 

В Пловдив се събират най-креативните и успешни компании

„Нациите са болни, защото употребяват храни, които са далече от развитието на самата нация“, каза преди откриването проф. Васил Николов, председател на Селскостопанската академия.

 

Голяма част от новите здравословни храни са разработени от институтите в структурата на академията. Само през миналата година учените от тях са регистрирали 20 нови сорта в Патентното ведомство.

 

Биологично производство, биологично земеделие, създаването на сортове, които са подходящи за биологично земеделие – това е най-актуалното направление в работата на академията.

 

За да се запази уникалният български вкус изследователите работят съвместно с  националната генна банка. „Имаме стотици хиляди сортове, хибриди, които максимално са приспособени към нашите условия“, подчерта проф. Николов.

 

Сортът домати „Алено сърце“ е уникален със своя вкус и високи добиви – 5000-7000 кг от декар. При огромен интерес вече е представен в Чехия. Получил е награди в различни съревнования.

 

Разработеният нов сорт българска капия осигурява с 5-10 % по-голяма реколта, като плодовете са с по-дебела ципа и са по-подходящи за приготвяне на консерви.

 

На изложението АГРА се представят също нови сортове ечемик, фасул, стевия.

 

При нарастващ интерес към производството на етерични масла на панаира е показана и технология за преработка на отпадъчното биомасло в лавандулата.

 

ВИП зона за ексклузивни вина - за първи път на Винария

 

Институтът по криобиология и хранителни технологии запознава посетителите с високобелтъчен хляб за хора, страдащи от диабет и сърдечно-съдови заболявания. За здрави и болни са много подходящи кесчетата без глутен и добавена захар, както и пастетите с птиче месо и много зеленчуци, които съдържат около 3 пъти по-малко мазнини.