Оценявам миналата година като успешна, без съответните катаклизми, въпреки че проблемите, които ни съпътстваха, бяха много. Това каза д-р Трифон Цветков, председател на Националния съвет на Българския ветеринарен съюз (БВС), за Фермер.БГ.
 
Като най-голямо предизвикателство в работата на ветеринарите тази година той посочва внесените отвън заболявания като чума по дребните преживни животни, заразен нодуларен дерматит, син език и инфлуенца по птиците. „Те оказаха своето значение за икономиката и развитието на сектор животновъдство и за търговията на България“, коментира д-р Цветков.
 
По думите му в резултат на предприетите мерки заразите са локализирани и ограничени. Очаква се всеки момент Европейската комисия да отмени икономическите санкции за свободна търговия, които бяха наложени във връзка с тези заболявания.
 
Д-р Цветков изрази удовлетворение, че в края на годината ветеринарите са успели да приключат започнатото. Тези дни те очакват да получат своето полагащо се възнаграждение, реализирано чрез Държавен фонд „Земеделие“. „Нещо повече, вече сме подготвили дейността си за 2019 г., защото борбата с опасните заразни заболявания и зоонози не е шега работа,“ категоричен е той. 
 
 
До момента са сключени договори на всички лекари, регистрирани в БВС, със собствениците на животновъдни обекти. Подготвени са и договорите между регистрираните лекари и директорите на съответните Областни дирекции по безопасност на храните. „Очаква се само приемането от Министерски съвет на Националната програма за профилактика на заболяванията, която ще има тригодишен срок,“ добави д-р Цветков.
 
Според него комуникацията на съюза на ветеринарите с Министерството на земеделието и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е ежедневна и непосредствена. „На вчерашното тържествено заседание на Националния съвет на БВС присъства зам.-министър Янко Иванов и д-р Дамян Илиев – изпълнителен директор на БАБХ. С тях уточнихме някои неща, които в бъдеще съвместно ще осъществяваме“, каза д-р Цветков. 
 
На въпроса в каква насока ще се работи, той обясни, че в началото на следващата година ветеринарите ще внесат в Министерството на земеделието и Министерски съвет предложения за изменение на Закона за ветеринарномедицинската дейност. „Трябва да се промени нормативната уредба, защото има текстове, които са невалидни или некоректни“, обоснова се той. 
 
За финал, по случай професионалния празник на ветеринарните специалисти, д-р Трифон Цветков пожела на своите колеги лично здраве, семейно щастие и професионални успехи.