Български младежи имат възможност да се обучават и да изкарат платен стаж в областта на млеко- и месопреработването по линия на Занаятчийската камара Кобленц, Германия. Програмата е на Министерство на труда и социалната политика на Германия и от тази година е отворена за българи и румънци. Документи се подават до 15 март на страницата на официалния сайт на програмата.

 

Желаещите ще се обучават в областта на млеко- и месопреработването в рамките на 2-3 месеца, като през това време ще получават стипендии в размер на 820 евро – сума напълно достатъчна да покриват нуждите си по време на престоя си, обясни Емил Василев от Балканското бюро за подпомагане на средното съсловие. Избраните ще получат и безплатен самолетен билет в двете посоки.

 

Ако обучението завърши успешно, следва тригодишен стаж в немски компании, работещи в сферата на хранителните технологии. Предприятията ще са от околностите на гр. Кобленц и в рамките на провинция Райнланд Пфалц. Обучаемите подписват договор за обучение със съответното предприятие. Тригодишното стажуване завършва с калфенски изпит и свидетелство за калфа.

 

След завършване на срока на обучение калфите могат да останат на работа в Германия или да се завърнат в България. Условията за кандидатстване по програмата са младежите да имат завършено средно образование и да са на възраст от 18 до 23 години.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!