Български производители и търговци на селскостопанска продукция имат възможност да се включат в бизнес делегация, водена от европейският комисар по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган в Япония.
 
 
Посещението ще се състои от 8 май до 11 май тази година, като срокът за регистрация е удължен от 20 февруари до 27 февруари, стана ясно от съобщение на българското аграрно министерство. 
 
Участниците ще трябва сами да покрият разходите си за самолетни билети и настаняване, а участието им в бизнес програмата е напълно безплатно.
 

Целта на визитата на делегацията е да подпомогне износа на европейски земеделски храни и напитки.

 
Програмата включва участие в бизнес форума „Doing Business in Japan“, семинари за особеностите на местния пазар, както и възможности за секторни срещи с представители на японския бизнес и с участието на еврокомисаря. 
 
Делегацията ще включва и ограничен брой представители на земеделски асоциации, както и на компании от хранителния бранш от всички страни-членки. Целта е те да са в по-добра позиция и по-успешно да се възползват от влязлото в сила на 1 февруари тази година Споразумение за свободна търговия между ЕС и Япония.
 
То въведе безмитна търговия с преработено свинско месо и почти безмитна търговия с прясно месо. Митата за говеждото месо са намалени от 38,5% на 9% за период от 15 години.
 
Подробности за посещението на еврокомисаря Фил Хоган и водената от него делегация предоставя Европейската изпълнителна агенция за потребители, здравеопазване и храни (CHAFEA) на имейл: [email protected]
 
Регистрацията за участие е възможна на този адрес.