Бъдещето на опасните за пчелите и птиците инсектициди от групата на неоникотиноиди ще се обсъжда отново от страните-членки на ЕС.
 
 
Дискусията ще бъде за употребата на конкретно три от седемте активни вещества - имидаклоприд, клотианидин и тиаметоксам, съобщи agrarheute.com.
 
Общо в групата на неоникотиновите инсектициди влизат acetamiprid, clothianidin, dinotefuran, imidacloprid, nitenpyram, thiacloprid, thiamethoxam.
 
Многобройни научни изследвания доказват серозните вреди от тези химикали. Под тяхното въздействие например медоносните пчели губят ориентация, а способността им да се размножават намалява. Три от четири проби мед в целия свят съдържа остатъци от неоникотиноиди.
 
 
Германският съюз за опазване на природата и биоразнообразието (NABU)  призова федералния министър на селското стопанство на страната Кристиан Шмит да проведе кампания за пълна забрана на всички неоникотиноиди. Според организацията това е наложително, особено след провала с опита за забрана на глифосата.
 
Министър Шмит на свой ред заяви в телевизионно интервю, че трябва да се изчакат резултатите от окончателното изследване на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) за неоникотиноидите и чак след това да се правят изводи.
 
За първи път през 2013 г. проучване на EFSA постави под съмнение дали използването на неоникотиноидите е безопасно за пчелите. В резултат ЕС въведе временна забрана за трите активни съставки, които се прилагат единствено при обработка на семена от царевица и слънчоглед. Прилагането на неоникотиноидите за редица други случаи остана възможно, включително и за пръскане на листата на културите.