Във Варненска област показателите във всеки един отрасъл на земеделието са по-добри от средните за България. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева на среща с производители във Варна, по случай откриване на инициативата на МЗХ Подкрепяме българското, предаде Черно море.
 
"Резултатите са обусловени от историческото местоположение на града, от традициите, които има в търговията", допълни тя. 
 
Рекорден добив на пшеница е отчетен в страната през 2016 г., съобщиха от МЗХ. Ожънати са близо 6 млн. тона, при среден декар 494 кг. Ръст се отчита и в произведените количества на всички основни земеделски култури, като при череши, сливи и малини, той е около 50%. При кайсиите производството е с 25% по-високо от предходната година, при прасковите с 16%. При зеленчуците най-чувствително е увеличението при пипера и картофите - съответно с над 30% и над 24%.
 
От министерството отчетоха, че през последните 3 години нараства потреблението на родните плодове и зеленчуци. Забелязва се повишаване на процента насаждения, отглеждани по биологичен начин, а в сферата на животновъдството - нарастване на ефективността на стопанствата и подобряване на тяхната пазарна устойчивост, като акцент се поставя върху планинското говедовъдство. Един от секторите, в който има специфично подпомагане, това е пчеларството, подчертаха от МЗХ по време на срещата със селскостопанските производители. В новия период 2017 - 2019 ресурсът в националната програма за пчеларството, по която производителите ще могат да кандидатстват е 4 789 000 лв.
 
Министър Десислава Танева припомни още, че предстоят вторите приеми по най-атрактивните мерки на ПРСР. 
 
"Селските общини вече могат да кандидатстват по мярка 7.2 за малка по мащаби инфраструктура - пътна, улична, ВиК, културна, социална. В първата половина на октомври ще бъде отворен и така очакваният от земеделските стопани прием по 4.1 за инвестиции в материални активи. Приемът ще бъде отворен с целия остатъчен бюджет от близо 240 000 000 евро. Бюджетът на мярка 7.2 е отворен с 340 000 000 евро, разделени по дейности", коментира тя.