Земеделският министър Валери Цветанов бе глобен с 2000 лв. от Софийския районен съд, защото втори път не праща два отчета, изискани от магистратите по дело за сключване на неизгодни договори срещу бившия шеф на ДФ "Земеделие" Асен Друмев, пише в днешния си брой вестник „Сега”. Скандалното протакане на знакови дела принуди съда да санкционира и член на кабинета, а не само адвокати и свидетели.
 
Заради липсата на документите съдия Даниела Борисова трябваше да отложи за 12 май процеса, чието движение се следи изкъсо от Висшия съдебен съвет и ЕС. Цветанов, който напоследък се прочу с екзотичните си воаяжи, заради които не сколасва да изпълни изискванията за размразяване на спрените от ЕС пари, не праща в съда отчети за приходи и разходи на ДФ "Земеделие" за 2005 и 2006 г. Това са последните доказателства, които засега страните са поискали. Когато те бъдат приложени, до присъдата ще останат само обясненията на Друмев (които той не е длъжен да даде), и пледоариите на адвокатите и прокурора.

Според обвинението Друмев е ощетил фонда с около половин милион лева с наемането на офиси за регионалните поделения на Разплащателната агенция в Пловдив, Разград и Силистра през 2005 и 2006 г. За това той може да получи от 1 до 10 години затвор. На заседанието по същото дело през ноември от ДФ "Земеделие" ядосаха съда, защото не бяха донесли заверен превод на изискани документи. "Хайде, научете се! Две заседания се отлагат, защото документите, които се представят, не съответстват на НПК", възмути се тогава съдията. Миналото лято и от прокуратурата имаха търкания с фонда и дори се наложи да искат съдебна заповед, за да се сдобият с документи по разследване за злоупотреба с пари от САПАРД.

До колко глоба от 2000 лв. би стреснала един министър, не е трудно да си представим. Въпросът обаче е в това – Защо вече втори път Цветанов не предоставя поисканите отчети и по този начин бави хода на процеса...