Жътвата на пшеница започна преди седмица във Видинско. Добивите може би са между 500 и 600 кг., което за нашия район е отличен резултат. Това обясни Валентин Николов, отглежда зърнени култури на площ от близо 12 000 дка земя във Видинска област пред камерата на Фермер.БГ
 
„Ние започнахме жътва преди дни. Пшеницата е много добре като показатели, като добив също – може би между 500 и 600 кг, което за нашия район и за тежката зима, която премина, мога да кажа, че е отличен резултат. Зимата имаше много дъждове и страшно голямо преовлажняване на почвата и това създаде известни проблеми, но сега нещата стоят по друг начин и пшеницата е добре. Пролетниците също са много добре, в много добро състояние. На пшеницата и царевицата може да се каже, че очакваме добър добив“, обясни зърнопроизводителят. 
 
 
Относно цените, фермерът разясни, че за региона, за разлика от добивите, се очаква спад. 
 
„Добивите са добри, но за цените не може да се каже същото. В момента товарят от видинския район на 24 стотинки фуражна пшеница, докато за хлебната, може да се каже, че пазарът е труден. В много ограничени количества, може би малко на по-висока цена, но труден пазар“, разказа Николов. 
 
Въпреки силозите за складиране на продукцията, Валентин Николов не е сигурен дали ще изчака до зимата, за да продаде продукцията си на по-висока цена. 
 
„Няма универсално решение, решаваме според ситуацията – дали ще задържаме или ще продаваме“, заключи зърнопроизводителят.