Тези дни сръбските овощари, производители на малини, затвориха основните пътища в страната, а полските ягодопроизводители подозират компаниите, които се занимават със замразяване на готовата продукция, в заговор и искат от правителството да се ограничи вноса на евтини малини от Украйна, съобщава propozitsiya.com, позовавайки се на информационния портал EastFruit.

Ягоди от Балювица на път за Сингапур

Една от основните причини за това развитие на събитията е рязката експанзия на Украйна на световния пазар на малини.

На свой ред експанзията на Босна и Херцеговина на световния пазар остава незабелязана. Обемите на износ от тази страна през 2017 г. практически са се удвоили. Тя уверено е надскочила същия показал, но отнасящ се за Украйна.

Ако през 2016 г. Украйна е изнесла съпоставими обеми малини с Босна и Херцеговина, то през 2017 г. износът от последната е превишил износа от Украйна с 68%, отбелязват украинските медии.

Проблемите на Сърбия до голяма степен са провокирани от резкия ръст на производството и замразяването на малина в съседната й страна.

Днес в Украйна, където все още не е стартирала масовата жътва на ягоди, цените на преработчиците паднаха до 0,75 долара на кг. Някои компании разполагат в хладилните си камери с миналогодишна продукция и се опитват да я продадат на каквато и да е цена и дори на вътрешния пазар. Търсенето обаче не е като преди.

Заедно Босна и Херцеговина и Украйна през 2017 г. са изнесли почти 40 000 тона, което възлиза на около 6% от световната търговия и на практика съответства на обема на експорта на четвъртия най-голям износител в световен план – Чили.

Световното търсене на малина расте, но темповете на растеж не са високи, както темповете на производство в Украйна и Босна и Херцеговина, които имат преимущество в географско разположение. Намират се близо до големи пазари в ЕС.

В Сърбия и Полша прибирането на малините, което представлява най-ресурсоемкия разход за производителите, струва още повече. Много полски овощари не успяват да привлекат достатъчно берачи от Украйна.

По този начин ниските цени на малината стимулират световното потребление, което ще позволи в дългосрочна перспектива да се очаква повишаване на средната цена.

Според експерти производството в Украйна и Босна и Херцеговина през 2019 г. ще се стабилизира, тъй като по-малко ефективните производители в тези страни ще излязат от бизнеса.

През 2019 г. се очаква понижаване на производството на малини и в Сърбия, и в Полша. В Чили фермерите вече започнаха да съкращават обемите. Всички тези фактори ще повлияят положително върху малиновия пазар през следващата година.

А сега, през 2018 г., се очертава тежко положение за всички, освен за онези играчи на пазара, които имат устойчиви позиции.