Продажбата на месечни електронни винетки за тежкотоварни автомобили е спряна, докато бъдат приети промени в Закона за пътищата. 

Тол системата тръгва през август с пробна такса 12-14 ст./км

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова съобщи това в Народното събрание във връзка с въпроси от депутати защо продажбата на по-евтините винетки за камионите е спряна от днес, а се предлагат само по-скъпите еднодневни и седмични винетки.

„Причината е, че Агенция „Пътна инфраструктура“ спазва сега действащия Закон за пътищата, а промяната с отлагането на тол системата все още не е прокарана и обнародвана в Държавен вестник. Очакванията са това да стане до 23 юли. От тази дата месечни винетки ще могат отново да се купуват, каза министър Аврамова, цитирана от БНР.

Според нея транспортният бранш е информиран за тези обстоятелства и няма напрежение. Спирането на по-евтините месечни винетки обаче засяга и зърнопроизводителите, които сега прибират реколтата от есенниците.

„Имаме добър диалог с транспортния бранш. Моето желание и моята молба е да не създаваме излишно напрежение за една седмица, в която превозваческият бранш е информиран и знае, че по негово искане отлагаме старта на тол системата, така че има един период от една седмица, в който ще се купуват седмични винетки".

Депутатът Георги Свиленски поиска отговори от министъра „защо български превозвачи стоят по българските пътища без да знаят какво да правят и да се дадат указания ще има ли месечни винетки, ще се плаща ли, безплатно ли ще се пътува“.

Както Агри.БГ писа, министерството и депутати от мнозинството предвиждат отлагане на тол системата за заплащане на пътни такси в зависимост от изминатото разстояние. Според действащия Закон за пътищата тя трябва да заработи ефективно на 16 август.

Проект за променя в закона, внесен от депутати от мнозинството, обаче предвижда на тази дата да започнат само тестовете на системата, без да има реално заплащане, а истинското таксуване да започне най-късно на 1 март 2020 г., като началната дата бъде определена от правителството.