Тази година жътвата ще стартира по-рано в община Тунджа. Това ще стане още в началото на юни, прогнозира пред националното радио зърнопроизводителят от село Търнава Таня Тодорова. 
 
 
По думите й въпреки подготовката за ранна жътва, очакванията на стопаните от региона са за по-ниски добиви в сравнение с миналата година. 
 
„Ечемиците вече жълтеят. Очакванията не са много добри, тъй като имаше преовлажняване, след това пък суша и за съжаление, не очакваме супер резултати. Именно тази суша предизвика по-бързото зреене“, обясни Тодорова. 
 
 
Тя обърна внимание, че земеделските производители се опитват да „надхитрят“ климатичните капризи с отглеждането на алтернативни култури като нахут. Според Тодорова от него се очаква добра реколта в района. 
Тя сподели, че на територията на община Тунджа се обработват около 1 млн. дка земя. 
 
Зърнопроизводителите във Варненско пък очакват високи добиви от пшеница - между 450 и 550 кг/декар.
Очакваните средни добиви на ечемик в региона пък са за между 350 и 500 кг/декар.
Във Видинско пък  стопаните се готвят за ниски добиви. Миналата година там средният добив от пшеница беше 600 кг/декар, но за тази година стопаните са песимисти. 
 
„Климатичните условия през миналата есен и през тази зима и пролет не бяха нормални за нашия регион и това е една от причините да очакваме по-ниски добиви“, обясни земеделският производител от Видинско Александър Александров, пред Фокус. Прибирането на ечемика и рапицата в областта ще започне най-рано в края на юни.