Започнахме с градина от два декара, а сега имаме над 40 декара с люти чушки. От тях правим над 40 различни продукта, разказва производителят Александър Кюркиев за EconomyNews.bg.
 
След почти 20 години работа в Англия той и съпругата му Боряна се връщат в България. Избират живота извън големия град и правят ферма в софийското село Кокаляне. Лютите чушки винаги са му били страст, затова се захваща с тях. 
 
След като чушките започват да дават много плод, решава да ги преработва и да се пробва на пазара. Участва на три събития, разпродава всичко и разбира, че в лютите чушки има хляб. Създава собствена марка през 2014 г. и започва да експериментират с рецепти. 
 
 
Влага 5–6 хил. лв. и прави първия си цех към фермата. През 2017 г. се мести в цех под наем, в който инвестира 20 хил. лв. По-късно продава 25% от дяловете на фирмата и инвестира по-сериозно, с още 100 хил. лв. Накрая се мести в още по-голям цех, където инвестицията е около 60 хил. лв. 
 
Успява да затвори кръга на производство, но дейностите са разпръснати, което отнема време и пари. Планът му е да събере всичко на едно място. В производството са трима души, в склада – един, а в магазина – двама. По време на сеитбата прибягва до сезонни работници.
 
За реколтата Кюркиев никога не може да бъде сигурен. По-миналата година се сблъсква със суша и жега точно по време на цъфтежа и губи много от растенията. Миналата година пък е имало наводнения. 
 
 
В момента производителят използва 30% от своя капацитет. Залага все по-големи количества, затова планира да вземе външен фризер – склад. В момента предлага над 40 продукта, включително люто сладко, лют мед, люта бира, люта ракия, лют зехтин и лют шоколад. 
 
Участва на различни базари и изложения, като „Интерфудс“ в Интер експо център. Предстои му големия Великденски фермерски пазар в София. Търси си човек, с когото редовно да участват в седмичните фермерски пазари.
 
 
Кюркиев работи с над 300 магазина из цялата страна. Има и собствен фирмен магазин в центъра на столицата. В момента разработва франчайз за отваряне на магазини в страната. Успява да изнася и навън – в Испания, Англия, Германия, Австрия, Словакия, Белгия. Води преговори и с Румъния.
 
Фермерът отглежда чушки от цял свят, като халапеньо, тай, фрешно, хабанеро, Carolina Reaper, 7pot. Успял е дори да възроди т.нар. български морков. По думите му в миналото сортът е изнесен извън страната и е култивиран в Унгария. Оттам е плъзнал по света, но той успява да го върне в родината.