Земеделските министри от Европейския съюз се събират на извънредна среща в белгийската столица, за да обсъдят проблема с производството на сурово мляко в съюза. Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов също ще участва в Съвета по земеделие и рибарство, съобщи БТА.

 

Млекопроизводители от няколко европейски страни - Белгия, Франция, Германия, Италия, Холандия, Австрия, Швейцария и Люксембург отново организират протест. И за да бъдат по-ясно чути исканията им, те планират "да нахлуят" в Брюксел с хиляда и повече трактора, предупреждават медиите в Белгия.

 

Млекопроизводителите смятат да протестират отново срещу плана на Европейската комисия за дерегулиране на млечния пазар в Европейския съюз, според който от 2015 г. трябва напълно да бъдат премахнати квотите за производство на сурово мляко. Те смятат, че силният спад на изкупните цени на млякото, заплашващ оцеляването им, се дължи в най-голяма степен на този план, който започна да се прилага.

 

Полицията очаква огромни пътни задръствания в кварталите "Шуман" и "Монтгомери", недалеч от основните европейски институции. Засега не е ясно какви точно действия ще предприемат демонстрантите. Възможно е тракторите им да преградят няколко големи пътни артерии, което ще предизвика гигантски задръствания в голяма част от централните райони на Брюксел.

 

Разискванията трябва да доведат до съществен резултат. Ако политиците не вземат никакво решение за гъвкаво прилагане на сегашните квоти, те ще носят отговорност за разрастването на бунта на производителите на мляко, заяви Ервин Шьопгес, председател на белгийската Федерация на производителите на мляко.

 

В израз на недоволство, което може да приеме форми на бунт, млекопроизводители от Белгия и Франция разляха по полята в двете страни над 5 милиона литра сурово мляко и раздадоха безплатно неколкостотин хиляди литра.