Продължават прегледите на овце и кози с цел да не се появи ново огнище на шарка. Това каза д-р Атанас Григоров, началник отдел „Здравеопазване на животните” към БАБХ – Благоевград във връзка с появилото се огнище на това заболяване в началото на месеца. „От последното огнище, на 22 октомври умъртвихме и това стадо, което възникна вторичното огнище.

 

Продължаваме прегледите, като още в продължение на 21 дни трябва всеки ден да се правят прегледи на животните, за да не се появи някое друго огнище”, обясни д-р Григоров, цитиран от агенция „Фокус“. Д-р Григоров допълни, че се изготвят документи, с помощта на които засегнатите стопани ще могат да получат обезщетенията си. Размерът на обезщетенията се определят на цена живо тегло на пазарна цена. Едните документи за стадо, където възникна първото огнище на шарката, са в София, другите ги подготвяме.

 

След като се подготвят документите ще ги изпратим също в София за одобрение и на стопаните ще им бъде изплатено обезщетението, допълни д-р Григоров. На въпрос, шарката в Благоевградско ли е причина, в бургаското село Стоилово все още да не е отменена забраната за отглеждане на нови животни, д-р Григоров отговори:

 

„Там нещата са малко по-особени, защото в най-източната част на Гърция има открити 14 огнища на шарка. И затова може би се страхуват да отменят забраната, за да не би да се появи заболяването отново”. Той обясни, че гърците са обявили тези огнища, избити са над 2000 животни и по-скоро това е причината да не се разрешава отглеждането на животни.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!