Нови решения и доказани успешни растителнозашитни практики с продуктите на БАСФ – това беше акцента на техническите срещи на компанията за 2018. Повече детайли за растителната защита в пролетните култури от БАСФ в следващите минути.
 
Матиас Пфенинг, технически експерт в областта на хербицидите в БАСФ и специален гост на техническите срещи за сезон 2018
 
„Clearfield Plus в слънчоглед е една иновативна технология, гарантираща по-добър контрол на плевелите. Тя вече е добре позната и предпочитана в България заради силните позиции на страната в слънчогледа. При нея имаме истинска еволюция в контрола на плевелите. Съчетали сме гъвкавостта на Пулсар Плюс, което позволява на фермерите да го адаптират лесно в схемите си за третирания, но освен това гарантираме по-добър и дълъг контрол срещу плевелите, заедно с по-висок добив и масленост. Разбира се, всяка технология има възможност да бъде усъвършенствана, затова и ние продължаваме да работим, за да разработим и да ви предложим повече варианти, по-надежден контрол и по-големи предимства при засушаване. През последните години доказахме, че това е една иновация, която наистина работи, имаме още много идеи, които ще реализираме за в бъдеще, все еволюции в растителната защита, които да улеснят работата на фермерите и да допринесат за по-високи резултати“.
 
 
Факт е, че технологията Clearfield Plus отваря нова страница в хербологията и борбата с плевелите в слънчогледа. Eволюцията в Clearfield Plus технологията е в неразделната комбинация на новите Clearfield Plus хибриди и хербицида Пулсар Плюс. Нови високодобивни хибриди, с подобрена хербицидна толерантност и висока масленост в комбинация с новия хербицид със специална формулация с комплекс от аджуванти и гъвкави дози дават на фермерите възможност за едно ново ниво на рентабилност в слънчогледопроизводството.
 
Болестите могат да „изядат“ голяма степен от добива и не бива да се оставят на полето или да се пренебрегват. За успешно справяне с всички вредоносни болести най-добрият избор е премиум фунгицида в слънчоглед и рапица Пиктор.
 
„Пиктор беше първият фунгицид в България, комбинация на SDHI и стробилурин. Ние продължаваме да се гордеем с този продукт, защото той е безспорен лидер в контрола на склеротиния в рапица и в слънчоглед. Имаме и по-икономичен вариант - Ретенго, това е мултикроп фунгицид - единственият, който е регистриран и в нахут към момента. Това е фунгицидът с най-много регистрации в различните култури, с който много успешно земеделските производители могат да се справят със сериозни за контрол болести“, обясни Ваня Горчева, мениджър на отдел "Растителна защита" на БАСФ.
 
 
Кристиян Петков е един от земеделските производители, които в годините назад, а и в бъдеще продължава да залага основно на препаратите на БАСФ, както в пролетници, така и в есенници. Петков работи с компанията вече над 10 години.
 
„Диамант Макс е уникален препарат, който има много добри качества като зелен ефект и лечебно действие. Ползваме го втора, предстои ни и трета година. Ретенго при слънчоглед и Пиктор при рапица на сто процента - това са препарати, които нямат аналог“, коментира Кристиян Петков, земеделски производител, обработващ около 18 000 дка земя.
 
Не липсваха нови предложения и в царевица. Именно на иновативното решение - Рекорд Нов ще заложи и Кристиян Петков през настоящата година.
 
„Рекорд Нов е един нов пакет, комбинация между два продукта – новият Калам – уникален продукт срещу лобода и други широколистни плевели. Вторият продукт в пакета е Келвин Ултра – нов никосулфурон, съдържащ специална ОД формулация. Не на последно място има добавка на аджуванта Деш – специално разработеният аджувант за хербициди. Комбинацията от трите съставки в пакета за приложение на 80 дка за едновременна борба срещу житни, широколистни плевели“, обясни Тодор Евтимов, технически мениджър в БАСФ България.
 
 
Рекорд Нов не е просто нов продукт, а икономически ефективна технология, гарантираща пълен контрол на плевелите. А качественото покритие, в комбинация с възможностите за разделно третиране, гарантират гъвкавост и го правят един от топ продуктите на пазара в царевица.
 
Атрактивно бе и предложението на БАСФ в нахут. Именно темата за тази култура вълнува земеделците през последните месеци, а клиентите на компанията могат да се възползват от привилегията да използват Ретенго - единственият фунгицид, който е регистриран в бобови култури.
 
„Когато говорим за Стратос Ултра, какво го прави толкова уникален, е именно неговата селективност. За разлика от други балурициди или противожитни хербициди в широколистни култури, които могат да предизвикат стерилитет и абортиране на цветове и шушулки, то при Стратос Ултра такава опасност не съществува“, допълни Тодор Евтимов.
 
Това, което прави продуктът предпочитан е успешният и категоричен контрол на прераснал балур от коренища, като в същото време продуктът остава напълно селективен към културата.
 
Заедно с всички новаторски решения, промоционални пакети и цялостни концепции също не липсват за лоялните клиенти на БАСФ България и през тази година.