Искам да ви кажа три думи – иновация, иновация и пак иновация за земеделието. Така започна коментара си за новата Обща селскостопанска политика (ОСП) Бела Кочи, директор „Международни отношения и търговия“ в унгарската земеделска камара по време на дискусия за бъдещето на  селското стопанство след 2020 г., провела се по време на националния агросеминар на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).
 
 
„Когато говорим за ОСП, нашето мнение е много просто – всичко трябва да се запази по начина, по който беше досега. Миналата седмица в Полша се състоя среща на представители на Вишеградската четворка. Там се включиха и представители на Чехия, Полша, Словакия. Бих казал, че работим прекрасно заедно, защото когато сме заедно и обединени, нашият глас се чува по-силно в Брюксел.
 
Относно инициативата „Три морета“ - това е много добра идея и бих призовал да разширим това сътрудничество“, каза Кочи и добави, че според унгарската земеделска камара не бива да се бърза с решенията за новата ОСП. 
 
„По-добре да минат изборите и след това да се стигне до окончателни решения. Много е важно, че не трябва да се намалява нивото на плащанията. И мнението ни е, че не трябва да се намаляват парите по Втори стълб. Дори не мисля, че трябва да се вземат пари, за да се подкрепа и миграцията. В Унгария имаме една поговорка „Фермерите имат двама врагове – времето и политиците в Брюксел“, а в земеделието ни са заети 217 000 души“, добави Кочи. 
 
Той подчерта, че относно таваните на плащанията всяка държава трябва сама да вземе решение дали да ги прилага и как. Отделно от това, унгарската камара счита, че обвързаната подкрепа не бива да се намалява. 
 

Следете темата и на cap4us.fermer.bg