Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) получи сигнал за повишена заболеваемост в животновъден обект в село Жернов, област Плевен на 2 юли 2019 г. В личното стопанство се отглеждат 14 свине, от които 2 са умрели. 

Днес стана ясно, че са евтаназирани всички домашни прасета от четири лични стопанства в плевенското село Жернов. Животните са загробени и е извършена дезинфекция, заяви д-р Иван Йорданов от Областната дирекция по безопасност на храните в Плевен, цитиран от БТА.

Второ огнище на Африканска чума при домашните свине в Плевенско

Тези спешни мерки важат за 3-километровата зона от огнището на Африканска чума по свинете (АЧС), което вчера бе потвърдено от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Те ще бъдат приложени и в селата Муселиево, Въбел и Евлогиево. 

Загробването на животните се прави в терени, извън вододайната зона, уточни д-р Йорданов. Спешните мерки бяха обсъдени на извънредно заседание на областната епизоотична комисия под ръководството на областния управител на Плевен.

До момента са умъртвени животните в село Жернов – общо 22, като 12 от тях са у свиневъда, който е подал сигнала за смъртните случаи. По правило дворовете и местата за загробване на свинете се дезинфекцират.

Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС. В тях се отглеждат домашни свине в обекти тип „лично стопанство“, няма индустриални и фамилни ферми за свине, както и източнобалкански свине. В 3-километровата предпазна зона се предвижда превантивно хуманно евтаназиране на всички домашни свине. Клинични прегледи и лабораторен надзор ще бъдат извършени в населените места, попадащи от 10-километровата надзорна зона.

Полицията съдейства да се ограничи транспортирането на прасета извън 3-километровата зона. По отношение на 10-километровата зона ще бъдат взети проби от домашните прасета, отглеждани в Никопол, Асеново, Дебово, Любеново, Драгаш войвода и Черквица от община Никопол, и Гулянци, Сомовит, Долни Вит и Милковица от община Гулянци.

Прави се нужното и по отношение на лова на диви прасета, за да се спре разпространението на заразата. Няма опасност за здравето на хората, припомнят инспекторите.

Директорите на ОДБХ Плевен, Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Русе, Шумен, Разград, Силистра, Добрич, Варна и Бургас ще свикат заседания на областните и общинските епизоотични комисии, включително с представители на индустрията и ловните съюзи, за предприемане на спешни мерки за предотвратяване възникването на заболяването.