Украйна възнамерява да въведе нов стандарт за пшеницата. Ако то се случи, броят на класовете нехранителна пшеница, както и показателите, свързани с качеството на печене на зърното, ще се намалят, пише zol.ru. 
 
 
Въвеждането на новия държавен стандарт за културата ще отговори на международните стандарти, съобщават от пресслужбата на ресорното ведомство в Украйна. По информация на правителствената служба, стандартът се очаква да бъде готов през месец май или юни 2019 г. 
 
"Проектът на нов стандарт за пшеницата ще бъде разгледан на заседанието на Техническия комитет през февруари тази година. Планираният срок за въвеждане на новия стандарт е след одобрението, което ще се случи евентуално към средата на годината – най-късно до юни 2019 г.", пише в съобщението.
 
Според заместник-министъра на аграрната политика и храните Елена Ковалева, разработването на новия стандарт в момента е на последен етап.
 
„Работата върви към своя край. Целта на стандарта е да се оптимизират техническите и технологичните процеси на производство на пшеница и да се хармонизира нейното съотношение с международните стандарти, по-специално страните от Европейския съюз”, смята Ковалева. 
 
В съобщението се отбелязва още, че решението за промяна на държавния стандарт за пшеницата е взето през 2018 г., тъй като дълго време е действало без ревизия и промени. Стигаме до септември 2018 г. когато първата версия на актуализирания стандарт бе прегледана и одобрена на заседание на техническия комитет, който бе публикуван и за обществено обсъждане за два месеца. Сега проектът ще се гледа отново, като очакванията са той да бъде одобрен до юни 2019 г. и най-късно през октомври 2019 г. стандартът да заработи.