От Украинската KSG Agro заявиха днес, че не планират да продават милиони хектари обработваема земя на китайска фирма, каквато информация беше разпространена в китайски медии. Както Фермер.БГ писа в неделя The South China Morning Post съобщи, че азиатска фирма била готова да купи 3 милиона хектара украинска земеделска земя. Това представлява около 10 на сто от общата обработваема площ бившата съветска република.

 

"Новината, публикувана в медиите за сделка между Синцзян и KSG Agro не отразява реалността. KSG Agro не възнамерява, а и няма право да продава земя на чужденци, включително китайски", пише в разпространено до медиите изявление на украинската компания.

 

В изявлението се уточнява, че според споразумение за намерение, подписано на 31 май, двете страни работят по договор за сътрудничество по проект, насочен към инсталиране на системи за напояване на площ от 3 000 ха в Украйна през следващата година.

Украйна обработва около 30 милиона ха земеделска земя, в това число около 16 милиона ха за производство на зърно. В страната е наложен мораториум върху покупко-продажбата на земеделска земя

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!