Днес – 13 май, 2019 г., най-вероятно ще стане ясно дали срокът за очертаване ще бъде удължен, научи Фермер.БГ. Крайният срок за това е на 15 май - след два дни, но той със сигурност няма да бъде достатъчен, според земеделци, защото стартът на подаването на заявления доста закъсня.
 
 
Забавянето на Кампанията по очертаване и подаване на заявления трябваше да тръгне на 1 март, а на 17 април все още в цялата страна нямаше нито едно приключено заявление – компютърната система функционираше непълно.
 
Срокът за подаване на заявленията е от 1 март до 15 май. Зареждането на слоевете е закъсняло и миналата година, но в края на март системата вече е работела. През тази година обаче повече от половината от времето вече е изтекло, а слоевете още не са заредени.
 
„Сега можеш да очертаваш, но не можеш да приключиш заявлението си за директните плащания. Обикновено, когато тези слоеве се заредят, след като си очертал, излизат много грешки и трябва да коригираш парцел по парцел. Нямаше дори бутон за приключване на заявленията. До сутринта на 17 април не беше приключено нито едно заявление. Всички са в паника, че няма да успеят да се справят до 15 май“, казаха стопани пред Фермер.БГ тогава. 
 
 
Два дни преди крайния срок фермери ни сигнализираха, че не могат да приключат очертаването си. 
„Хората висят по земеделските служби, служителите са изнервени. Принудени са да  работят в събота, неделя, вечер, на Великден, на 1 май, на Гергьовден?“, питат земеделците. 
Друг проблем е онлайн очертаването. На 1 април зам.-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева каза пред Фермер.БГ:
 
„Вече има такава възможност за чертаене. Земеделските стопани трябва да отидат в общинската служба с техните е-мейл адреси. Там им се прави такава регистрация и те ще могат да правят всичко онлайн, както и да се информират след това за самата кампания. След това единствено остава ангажимента фермерът да отиде в общинската служба за самото приключване и разпечатване на заявленията. Но на практика парцелите могат да бъдат заявени, заедно с атрибутната информация към тях, както и животни и то от вкъщи“. 
 
„Може би аз нещо не разбирам, но на 7 май звънях във фонда и ми казаха, че да – може да се чертае онлайн, но снощи (12.5.2019 г.) пробвах и не мога да намеря по какъв начин мога да го направя. Доскоро даже не излизаше възможност за 2109-а като година. Сега излиза 2019а, но по никакъв начин не излиза как да стартираш заявление, как да започне. Питах в нашата земеделска служба и ми казаха, че досега нито един човек не се е похвалил, че може да чертае онлайн. Според мен това не работи”, посочи земеделски производител. 
 
От това следва въпросът защо по думите на държавен служител с ранг на заместник министър всичко е наред, а реално месец по-късно това „всичко“ не е наред? Дали има комуникация между отделните структури? 
 
Истината е, че до 20 април въобще не можеше да се приключва, макар че още на 11 март министър Румен Порожанов заяви през Фермер.БГ, че може да се подават заявления. „Всяка година има малко забавяне, но първите две седмици никога не са сред активните. Активният период започва от месец април. Заповед за старта на кампанията има и всеки е в правото си да подаде заявление“, добави земеделският министър.
 

       Фермерите питат: 

       
- Защо нито една година досега не се спазва срока за подаване на заявления от 1 март на съответната година до 15 май?
 
- Защо всяка година земеделските служби са в готовност да приемат заявления все по-късно и все по-късно спрямо записаната дата за начало на подаване на заявления 1 март?
       
- Защо тази година приемането на заявления започна след 20 април и по този начин за земеделските производители остана по-малко от месец за подаване на заявления?
       
- Защо за пореден път до 7 май не бяха качени слоеве – правни, слой „Природни паркове“, данни от ВетИС за пчелните семейства и др., без които голяма част от земеделските производители не могат да приключат заявленията си?
       
- Защо МЗХГ прокламираше възможността да се подават заявления и да се очертават земеделските парцели онлайн, но такава възможност не е осигурена все още – няколко дни преди крайния срок за подаване на заявления?
       
- Защо земеделските производители са принудени да висят с часове в земеделските служби, за да могат да се вредят да подадат заявление в най-натоварения откъм агротехнически мероприятия сезон, вместо да свършат това през март, когато имаха повече свободно време? 
       
„Всяка година е едно и също. Имат толкова време да тестват системата и преди да започнем да чертаем, да се изчистят проблемите. И от 1 март, когато сме по-свободни,  да започнем да чертаем и след това да си обърнем внимание на стопанствата“, недоумяват стопаните.