Селекционери от Института по физиология на растенията и генетика в Украйна смятат, че е време да се мине към създаването на сортове пшеница за конкретен продукт, съобщава infoindustria.com.uа.

Износът на пшеница се активизира

Например, ако ще се произвеждат бисквити, да се сее сорт Билява – първият сорт белозърнеста пшеница в Украйна. Тези сортове в момента печелят популярност в САЩ, Австралия и Канада.

Тази пшеница има две преимущества – висок добив на брашно от тон зърно и повишено съдържание на трици, които са полезни за здравето на човека.

Традиционният начин на правене на хляб е „най-голямата глупост на човечеството“, подчертава докторът на биологичните науки, академик на Френската академията на науките, Александър Рибалка.

По думите му по време на меленето на брашното се губят витамини, микроелементи и други ценни вещества, които се намират в периферните слоеве на зърното, обвивката и зародиша.



До ползи не води и самото печене на хляба във форми.

При температура над 120 градуса полезните вещества, като аминокиселини и въглехидрати, в процеса на реакцията на Мейлард, образуват вещество, което притежава изразени признаци на невротоксин и канцероген – акриламид.

Рибалка смята, че всичко печено и пържено е отрова.

По думите на доктора селекцията на белозърнестите сортове е доста сложне процес. Изследователски учреждения в САЩ и други страни, занимаващи се с тази пшеница, използват специални автомати, които с помощта на фотоелементи селектират белозърнестите екземпляри.

В това време учените от Украйна се налага да използват примитивни средства, за да отделят червенозърнестите от белозърнестите екземпляри по време на селекционния процес.

За създаването на идеален сорт, който 100% би бил защитен от суша и студ, има два начина, отбелязва Рибалка.

Първият е чрез трансгенни технологии, от които в момента той се въздържа. Вторият изисква използване на определени кръстоски твърда пшеница с диворастящ Aegylops Tausch, който представлява донор на ключов геном на пшеницата и разполага с удвоено число хромозоми.