Болестите по растенията понижават количеството и влошават качеството на хранителните продукти. В зависимост от условията културите биват атакувани от момента на засяването или засаждането им чак до прибирането на реколтата и нейното съхранение.

Експерти: Земята ни е в критично състояние

Важно е земеделските производители да помнят, че пръскането с пестициди не е ключът към профилактиката. Основни агрономически препоръки ще им помогнат да съкратят количеството на използваните химикали, намалявайки по този начин разходите за растителна защита, пише AgroXII.

Никой не се заблуждава, че болестите по растенията може да се отстранят напълно. Борбата с тях обаче може да бъде улеснена, ако се познава организмът, който създава проблема, и се приложи грамотна тактика на действие.

1/ Избор на устойчиви растения
Това е един от най-добрите начини за профилактика. При подбора на семена винаги избирайте онези разновидности, които се открояват със съпротивителни характеристики на конкретни фитопагогени.

2/ Отглеждане на адаптирани към местността разновидности
По този начин си гарантиране по-добро покълване и устойчивост срещу повечето местни фитопатогени.

3/ Класически агрокултурни практики
Традиционните подходи не губят актуалност. Правилният избор на обработваема площ в зависимост от слънчевото греене и засенчеността, правилен сеитбооборот, методи на садете с оптимизиране на качеството на почвата, торене, резитба и т. н. Всички те повишават устойчивостта на болести по естествен път.

Здравите и енергични растения по-добре понасят или преживяват болестите.

ВИЖТЕ НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ

4/ Постоянен мониторинг и радикална намеса
Ранното откриване на болестите по пътя на редовното проследяване на развитието на културите позволява своевременно да вземате решения за справяне с проблема, преди да е станал катастрофален. Отделяйте поразените растения и частите от тях, за да елиминирате източника на патогени.

5/ Контрол на стреса и повредите
Той е много важен. Повредените растения имат отслабен имунитет, а през раните се отваря врата за вредните микроорганизми. Затова укрепете културите, които раждат по-едри плодове и организирайте защитата срещу вятър, студ и други стресови фактори.

6/ Поливане
Много причинители на болести имат нужда от вода на повърхността на растенията, за да провокират инфекция. Поливайте внимателно, без да навлажнявате листната маса. Предотвратявайте излишната влажност.

Защитата с помощта на агрохимически фунгицид е само едно от средствата, които присъстват в арсенала на фермера. Преди да посегнете към него, има смисъл да пробвате изброените различни начини за профилактика.

ИЗПРАТЕТЕ НИ ВАША НОВИНА