Учен от Аграрния университет в Пловдив изгърмя с къщата си за гости. Това е доц. д-р Илиян Желязков, който вече е върнал субсидията от 309 264 лв. на Държавен фонд „Земеделие“, съобщава пловдивският ежедневник „Марица“.

Как се става земеделец за една нощ?

За преподавател от университет в Пловдив, който се е облагодетелствал от Мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности“ по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), се заговори още през месец май. По време на правителствено заседание бившият вече земеделски министър Румен Порожанов обяви, че това е първият, хванат с подобни злоупотреби, но не спомена имена или учебно заведение.

Доц. Желязков работи в Катедра „Земеделие и хербология“. Неговата къща за гости в село Върбен е проверена преди 4 години. Тогава одиторите откриват, че тя не е обявена никъде като такава и в нея са регистрирани едва четирима гости, трима от които – в деня на проверката.

С отпуснатите европари са закупени и три автомобила с висока проходимост, които обаче са се ползвали за лични цели. Проектът е подаден от компания с капитал от 5 хил. лв., в която Илиян Желязков е бил съдружник, а днес е притежание на сина му. 

Интересното е, че по същата мярка са отпуснати други 389 022 лв. на фирма, управлявана от брата на Желязков. Те са отишли в имот, съседен по скица на този на доцента. На практика се оказва, че един и същи обект е получил два пъти субсидии по ПРСР, установяват разследващите журналисти.

Кандидатстването на Желязков за европари обаче не свършва дотук. Чрез своето дружество той е спечелил още два проекта по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства“. Единият е за черешова градина от 89 дка, а другият – за втора овощна градина с череши от 73 дка.

Регистрите показват, че доцентът има дял в пет фирми, но преди това е участвал в още шест. За една година той е бил в борда на директорите на Виналия АД – собственик на винарна „Любимец“, , където съдружник е бизнесменът Тодор Батков. Желязков е участвал и във фирма „Био хип“, която се занимава с отглеждане на лозови, овощни и други трайни насаждения. По-късно тя е продадена на банкера Илия Кирчев.

Проверка в Интернет сочи, че днес къщата за гости и спорт в село Върбен наистина функционира. Има си собствен сайт и се рекламира в други портали. Гостите могат лично да берат рози, череши и сини сливи, да изучат практиките на лозарството и дори да вадят мед.