Изпълнителният директор на ДФЗ Живко Живков съобщи, че е

Установена е свързаност между служители на фонда и собственици на къщи за гости при 2-ма експерти. Това съобщи изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Живко Живков, по време на пресконференция относно проверките на къщите за гости.

Фал: Заключиха служители на ДФЗ в къща за гости


„Няма срок, в който трябва да бъдат върнати парите за къщите за гости, при които са установени нередности. Това е така защото това е отворен процес. След издаването на решение за финансовата корекция от страна на ДФЗ, бенефициентът, който е получил това подпомагане, има право на обжалване“, обясни Живков.

 

През последните 2 седмици на месец юни, екипи на ДФЗ провериха общо 295 къщи за гости – 288 в мониторингов период и 7 в извън мониторингов период, по сигнали на журналисти. Проверките се извършиха в присъствието на медиите. Общата субсидия за всички 288 къщи за гости възлиза на 81 млн. лв.


15 къщи за гости не функционират по предназначение от общо проверените обекти за селски туризъм от Програмата за развитие на селските райони (2007-2013 г.). За тези къщи има съмнения, че не се спазват подписаните договори по ПРСР - липсват счетоводни документи, категоризации и регистри за посещаемост. Финансовата помощ, която са получили е в размер на 4,5 млн. лв. и същата ще бъде изискана от бенефициентите. Къщите, които не функционират по предназначение са в Област Благоевград – 2 проекта; Област Варна – 1 проект; Област Ловеч – 1 проект; Област Пловдив – 1 проект; Област София – 4 проекта; Област Видин – 1 проект; Област Разград – 1 проект; Област Пазарджик – 2 проекта; Област Шумен – 1 проект и Област Добрич – 1 проект.


От всички проверени къщи са установени други 74 къщи за гости, за които са констатирани в различна степен отклонения от заявения бизнес план. Проектите са получили субсидия от ДФЗ на стойност 18 млн. лв. Санкцията за тях зависи от вида на нарушенията и варира от 5 до 15% от стойността на платената субсидия.

Сагата с къщите за гости


24 от проектите са проверени на база на риск анализ преди издаване на заповедта. Това представлява 8% от останалите в мониторинг къщи, т.е. преди заповедта са проверени близо два пъти повече проекти от изискуемите по регламент. По европейски регламент, Разплащателната агенция трябва да проверява между 1 и 5% от изплатените проекти в период на мониторинг.
Докладите от проверките се финализират и ще бъдат представени на Прокуратурата. Проверката, която извърши ДФЗ е за функционирането на къщите за гости като такива, в изпълнение на целите на ПРСР. Прокуратурата извършва друг вид проверки - за спазване на законодателството.