В бранша са свикнали да приемат злоупотребите като даденост. Основният коз както на истинските фермери, така и на измамниците е информацията – имаш ли информация за схемите на подпомагане, за дупките и вратичките в законите, успеха ти е гарантиран, пише Марин Николов на сайта на Фондация „Фридрих Нойман“.
 
Журналистът от Нова ТВ разследва скандални роднински връзки в земеделието и усвояването на европари от ферми-фантоми. Неговите разкрития са особено актуални днес след скандалите с къщите за гости по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Едно от тях се свързва с името на Христина Стойкова, освободена от поста директор на дирекция „Земеделие“ за София-област през октомври 2017 г.
 
Родителите на Стойкова нямат нищо общо със земята до момента, в който дъщеря им постъпва на висшия земеделски пост в София и те регистрират фирма. „Тя е била председател на комисията, която е сменила предназначението на земята под къщите – от земеделска в урбанизирана“, посочва Николов. 
 
Фирмата на нейните родители получава близо 400 000 лв. от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) и построява три къщи за гости край Сливница по ПРСР. Според финансовите отчети обаче те не развиват дейност до 2014 г., въпреки че при кандидатстване по програмата всяка фирма трябва да докаже 50 процента приходи от земеделие, припомня журналистът. 
 
По план къщите за гости трябвало да заработят още през 2015 г. През лятото на 2017 г. обаче те били все още празни. След разкритията на журналиста икономическа полиция започва проверка по случая.
 
 
Оказва се, че от европейските пари се е облагодетелствала и дъщерята на Христина Стойкова – Елен, която е регистрирана като земеделски производител още 19-годишна. „Тя е един от онези земевладелци, които до 2015 г. бяха масово явление в България – стопани на пасища без добитък“, пише Николов.
 
До 2015 г. тя получава субсидии за наети 1300 дка пасища. Институцията, която извършва теренни проверки в района, е именно областната дирекция, оглавявана от нейната майка. „Тогава законът все още позволява да наемеш пасище, без да гледаш животни на него, и да получаваш между 35 и 100 лв. на декар само за да косиш тревата и подрязваш храстите“, припомня журналистът.
 
В продължение на няколко години младата Стойкова е получила над 100 хиляди лева субсидии за наетите площи, сочи справка на фонд „Земеделие”. През 2015 г. обаче законът се променя и пасища се наемат само при условие че фермерът има крави, овце или кози, уточнява Николов.
 
Общо 120 проверки на над 17% от всички къщи за гости са направени до края на 2018 г., заяви наскоро земеделският министър Румен Порожанов. За 62 от тях има наложени финансови корекции за 10 млн. лева. „За останалите къщи, които не са проверени, не сме получавали сигнали. Те трябва да дойдат от обикновени граждани“, обясни той. 
 
Сагата с къщите за гости вече доведе и до оставки. Иванка Багдатова-Мизова освободи поста на зам.-изпълнителен директор на ДФЗ, след като името й бе свързано с къща за гости в село Юндола. Главният прокурор разпореди да се проверят всички къщи за гости по ПРСР за периода 2007–2013. Проверките трябва да приключат до два месеца.