Много добра и качествена продукция от кайсии отчита в началото на прибирането на плодовете ЗК „Нива – 93”. 

Експерт по овощните градини: Две са условията за успех

Кооперацията обхваща седем села в Силистренска област – Проф. Иширково, Смилец, Йорданово, Брадвари, Сърпово, Казимир, Ламбриново. В нея се обработват 30 000 дка земя, като 2000 от тях са трайни насаждения. 

Най-голям дял от овошките заемат кайсиите, които са традиционни за региона. В момента в кооперацията е започнало прибирането на ранните сортове, заложени на общо 1300 дка.

Първата реколта е предназначена за вътрешния пазар.

„Очертава се труден пазар. Очакваме да добием общо 2000 тона от 1300 дка, но отново няма цена. 50 % от заявките за нашата реколта бяха за ракия, но и те започнаха драстично да намаляват”, каза пред Агри.БГ Величка Славова, председател на ЗК „Нива – 93”. 

По думите й от 5-6 години цената на кайсиите е една и съща, а в същото време цената на труда постоянно се качва. 

Величка Славова: „Искаме по 0,35 лв./кг кайсии за ракия, но все още купувачите не са потвърдили. На практика при цена под 30 стотинки ние дори няма смисъл да ги обираме.“

В момента за вътрешния пазар изкупната цена на кайсиите е 1 лв./кг, а за преработка – 0,80 лв./кг. Близо 20 000 дка са насажденията с кайсии в Силистренска област. 

Продукцията е много добра, опазена, чиста и здрава, но трудно се търгува. Сега кооперацията разчита единствено на договорите с хладилните предприятия, които са потвърдили изкупуването на кайсиите. 

„Партньорите, с които работим и които замразяват и сушат плодове, също имат объркани пазари и свиха с 50 % продукцията, която изкупуват. Затова през предходната година нашите плодове отидоха за ракия. Няма кой да преработва кайсиите за сладка, конфитюри или сокове. Преди години голяма част от нашата продукция отиваше за производство на детски храни, сега вече и това не се случва”, разкрива Величка Славова.

110 дка са площите с череши в кооперацията. Беритбата им вече е приключила. И при тази реколта 70 % е предназначена за изваряване на ракия заради липсата на пазар. 

„Цената е ниска, много малко количество череши отиде на вътрешния пазар и за преработка”, допълни Величка Славова. 

При черешите в региона тази година е имало и друг проблем. Честите превалявания в Силистренско са довели до гниене. Досега кооперацията е прибрала зърното от ечемик и е готова да започне жътвата на пшеницата. Дъждовете тези дни обаче спират кампанията.