Тютюнопроизводители ще запалят в 10 ч. бали с тютюн на главния път за Турция, заяви Цветан Филев, Председател на асоциацията на тютюнопроизводителите. Той заяви желанието на членовете на асоциацията за спешен старт на изкупната кампания на тютюна и то при цени близки до миналогодишните. Килограм ориенталски тютюн се е изкупвал за 7 лв./кг, докато тази година на тютюнопроизводителите се предлагат 5 лв.кг.

 

Според Филев, налице е картелно споразумение между фирмите, които изкупуват тютюн в България. Той посочи още, че цените в България са много по-ниски от тези, които същите фирми - изкупвачи плащат в съседна Гърция и Турция.

 

Филев бе категоричен, че тютюнопроизводителите са в добър диалог с МЗХ и, че министър Димитър Греков е коректно ангажиран с проблемите на стопаните в този сектор. Според Филев, от асоциацията ще настояват за увеличение на националните доплащания за тютюн през 2014.

 

Както Фермер.БГ вчера писа, най-голямата у нас фирма, която изкупува тютюн - Сокотаб, е започнала кампания в региона на Благоевград при цени от 5,50 лв.кг.. През изминалата година изкупната цена на сушения тютюн бе на нива около 6,50 лв./кг. от място.

 

Кметът на хаджидимовското село Абланица заяви, че някои от хората са се отказали да предават и са върнали обратно в домовете си балите с тютюн. "Не стига, че кампанията закъсня, но ниските изкупни цени обляха като студен душ тютюнджиите. Други пък се съгласяват и продават, защото искат да върнат натрупаните борчове и да започнат подготовка за тазгодишната сеитба на тютюневите лехи", коментира кметът Адем Арнаудов, цитиран от Стандарт. Според него много от производителите ще изчакат с надеждата цените на останалите фирми да бъдат по-високи.

 

Пред Фермер.БГ, мениджър на фирма, изкупуваща тютюн пожелал анонимност, заяви че причината за по-ниските изкупни цени тази година всъщност е по-голямото количество тютюн, което е произведено. При близо 9500 тона тютюн произведен в региона на Крумовград, то тази година количествата са над 13 500 тона. По-високи добиви тютюн има и в Северна България, като увеличението там спрямо 2012-а година е близо 15%. Промяна няма само при количествата на тютюна - басма, където тютюнопроизводителите могат да имат претенции за цени като миналогодишните.


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!