Спешно свикване на Консултативен съвет  (КС)по тютюна към Министерството на земеделието и храните (МЗХ). За това настояват в четвърто поредно писмо до агроведомството от Националната асоциация на тютютнопроизводителите – 2010 (НАТ-2010. 
 
 
„В четири поредни понеделника изпращаме писма до министерството и досега няма нито ред в обратна посока“, каза пред Фермер.БГ председателят на асоциацията Цветан Филев. По думите му единственият орган, който може да режи проблемите на сектора е именно КС.  
 
От НАТ -2010 настояват КС да се проведе най-късно до края на февруари месец. Това се налага, за да може тютюнопроизводителите да имат възможност да получат  през март 2017 г. преходна национална помощ за кампания 2016. 
 
На самия съвет присъстват и представители на преработвателите, което според Филев ще даде възможност да се направи анализ на кампанията, да се види къде и колко е изкупения тютюн и т.н. 
 
 
„Към днешна дата почти на 100 % е изкупена суровината от трите основни сортови групи „Басми“, „Каба Кулак“ и „Бърлей“ в областите: Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково, Пловдив, Стара Загора в южната половина на страната и в областите: Добрич, Шумен, Силистра, Разград, Търговище, Русе, Плевен, Враца в северната половина. В общините Мъглиж, Опака, Сливо поле и Долни Дъбник, където НАТ-2010 има изградени структури, на 100% е реализирана продукцията и от четвъртата сортова група „Виржиния“.
 
Чрез конструктивен диалог с търговските дружества, Асоциацията направи всичко възможно, да се нормализират сроковете за заплащане на изкупените тютюни. Няколко преработватели вече са се разплатили с тютюнопроизводителите“, се казва в четвъртото писмо на НАТ-2010 до министерството. 
 
Много е важно до края на март производителите да са сключили договори с преработватели, за да могат да спазят изискването да се впишат в регистъра. Условието именно да имат сключени вече договори за следващата кампания. 
 
„Защото от първи април, който отглежда, пренася или въобще се занимава с тютютн и не е включен в регистъра, той е контрабандист“, заяви Филев. Целта е хората да работят на светло и тези договорености трябва да се регламентират и уточнят на  КС. 
 
 
От асоциацията имат и добри новини за хората от бранша. 
На 28 февруари в София ще се проведе среща между европейската организация УНИТАБ, обединяваща земеделските стопани в сектор „Тютюн“, която е председателствана от Цветан Филев и ФЕТРАТАБ – федерацията на преработвателите на тютюн на Стария континент, чийто президент е Доменико Кардинали. Целта е през май 2017 г. в Рим да се учреди европейска междубраншова организация, в която да влизат производителите и преработвателите на тютюн в Европа. 
 
Това, по думите на Филев, ще е организация без аналог. По този начин браншът ще има далеч по-голям авторитет през европейските и държавните институции. 
Очаква се да бъде подписан и рамков договор между производителите и преробатвателите на тютюн в България, каза Филев и допълни, че подобно нещо вече е направено в Испания, Италия, Франция и Гърция. 
 
Иначе в дневния ред на Консултативния съвет, за който приканват от НАТ-2010 да се случи по най- бързия възможен начин, тютюнопроизводителите предлагат да са записани точки за изкупната кампания на тютюна от реколта 2016 г., за Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия (ЗТТСТИ), преходната национална помощ за тютюн за кампания 2016 и др.