Натискът на евтините турски домати на балканския пазар ще отслабне, след като на 1 май Русия премахна административните бариери пред този внос от Турция.
 
 
Москва отмени ограниченията за броя на износителите на домати от Турция. Решението е взето в резултат от срещата на министъра на селското стопанство на Русия Александър Ткачов и министъра на икономиката на Турция Нихат Зейбекчи. Това стана ясно от съобщение на турското икономическо министерство, цитирано от РИА „Новости“.
 
Забраната спира да действа от 1 май, уточни руското Министерство на земеделието. Доставката на домати в Русия се разрешава на всички турски предприятия, които спазват фитосанитарните норми, като обемът трябва да бъде в рамките на установената квота от 50 хил. тона.
 
Преди това, на 24 април, контролният орган „Росселхознадзор“ разреши на още пет турски фирми да внася домати в Русия, като по този начин общият им брой достигна двадесет.
 
 
Нова стъпка към задълбочаване на сътрудничеството в търговията със селскостопански стоки между двете страни ще бъде направена утре, 3 май, когато в Москва ще се състоят консултации за включването на Русия в списъка от страни, които имат право да изнасят говеждо месо в Турция.
 
Русия въведе ембарго върху доставките на редица стоки от Турция от 1 януари 2016 г. в отговор на атаката от турските военно-въздушни сили срещу руски самолет СУ-24 в Сирия. 
 
От есента на 2016 г. ограниченията постепенно се отменяха, макар че забраната за доставки на домати – една от най-важните експортни стоки за Турция, остана в сила чак до ноември 2017 г.