“Агрополихим” АД за първа година взе участие в международното селскостопанско изложение БАТА АГРО  2018 г. На щанда на компанията земеделците имаха възможност да получат отговор на въпросите си, както съвети и препоръки по отношение на храненето на културите, които през последните години “Агрополихим” АД налага като цялостни технологии.
 
 
„Това, на което акцентираме и в момента е, че продължаваме кампанията си с гъвкавите резервоари и цялата технология покрай течните торове. Тъй като на пазара се чуха слухове, че ние ще приключваме с гъвкавите резервоари, че няма да има производство на UAN и UAN със сяра (UAN+S), което не е така. Дори напротив, ние сме си поставили цел, специално за есенната кампания, да удвоим количествата на азотно хранене с течни продукти, съответно да обезпечим и земеделците със съдове за съхранение покрай тях“, коментира Йордан Илиев, ръководител на отдел „Агрохимия и почвознание“ в Агрополихим.
 
 
Течните торове са най-добрият избор за земеделците, които искат да намалят загубите на активното вещество до минимум и по този начин да си гарантират икономическа печалба. На изложението “Агрополихим” АД представи освен продуктовата си гама, но и технологии за прецизно торене при различни култури.
 
„Азотното хранене е важно при всички, за нас е важно да подчертаем, че то най-добре би се случило с течния азотен тор и неговата вариация, която направихме – течен азотен тор със сяра (UAN+S). Това са двата най-добри продукта, които са без загуби, с оптимално торене и подаване на азота. Разбира се, не забравяме и основните си продукти – амоневият нитрат, той може да се включва в комбинирани технологии също с тези продукти. Имаме и новите NPK продукти, които пуснахме на пролет. За първи път ги представихме на АГРА, те се радват на доста добър успех“, обясни Йорданов.
 
В подобна непредвидима стопанска година, решенията, които стопаните вземат по отношение на отглеждането на културите, са от особено значение. За всички, които все още не са се убедили в ползите от технологичните решения за прецизно хранене на „Агрополихим“ АД, компанията организира отворени дни в различните области на страната. По време на форумите, земеделците ще могат да видят резултатите, които агрономите на компанията са постигнали и начина на действие на продуктите. Първият открит ден ще се проведе в Северозападна България. Агроном-консултантът Галин Златанов разказа повече пред камерата на Трактор.БГ.
 
 
„Опитното поле ще бъде в област Плевен, село Сухаче на 28 май. Представяме цялостната технология на „Агрополихим“ АД за течно торене с течни продукти. Технологията е спазена абсолютно цялата. Климатичните условия бяха много благоприятни за развитието на пшеницата и коригиращото действие на UAN“.
 
На опитното поле са използвани NP 6:21 в комбинация с UAN – една перфектна комбинация, според агронома. Златанов допълни, че към момента фазата на пшеницата е след цъфтеж, млечна зрялост. 
 
Откритите дни на „Агрополихим“ АД продължават в Североизточна България.
 
„На 29 май искам да поканя земеделските производители от района на открит ден при фирма „Фаворит“ 97 до град Каспичан. В рамките му ще представим есенниците с продуктовата гама на „Агрополихим“ АД и по-специално с течните торове“, каза Владимир Иванов, агроном в Агрополихим за Североизточна България.
 
Владимир Иванов конкретизира, че през голямата си част времето в региона е било трайно засушливо. По думите му посевите с пшеница се развиват изключително добре, а фазата на културата в момента е към края на изкласяване.
 
Течните торове на „Агрополихим“ АД се справят много добре дори и при сериозно засушаване, нещо типично за цялата страна тази година. Добрите резултати ще бъдат представени и в Югоизточна България, за тях ни разказва Владимир Желев.
 
„На 30 май съвместно с фирма „Лимагрейн“ ще представим опитното ни поле в село Кръстина, община Камено. Там ще бъдат представени четири сорта ечемик, както и четири сорта пшеница, торени изцяло по технологията с течни торове, които произвеждаме“, разака Желев, агроном в Агрополихим за Централна и югоизточна България.
 
На полето е приложено предсеитбено торене с UAN и едновременно със сеитбата - течно NP 6:21. По време на есенната вегетация експертът прилага азотен тор UAN и PK.
 
 
В Южна България посевите също се развиват добре. Там валежи не липсваха, но падналата градушка в някои части от района ще окаже леки поражения върху културите, смята консултант-агронома Георги Попчев и допълва, че в зависимост от ситуацията UAN може да се прилага и в по-късни фази.
 
„На 31 май ще представим опитно поле с рапица, съвместно с наши партньори. Бих искал да поканя всички фермери от област Пловдив и ще се радвам те да присъстват. Съветите ми към всички фермери, които искат да използват UAN в по-късни фази на пшеницата, е да се консултират с нас за по-качественото използване на продукта“, сподели Георги Попчев, агроном в Агрополихим за Южна България.
 
На открития ден в Централна Северна България агрономът на „Агрополихим“ АД Християн Христов отново залага на цялостната технология на компанията с течни торове. 
 
„Опитното поле, което сме заложили в Централна Северна България, е в град Кубрат – 100 дка с пшеница, наторена изцяло с нашата технология с течни продукти. Откритият ден, който ще предстои да направим там ще бъде на 1 юни“, добави Християн Христов.
На опитното поле в град Кубрат, земеделците ще могат да видят безпроблемното справяне с растителната защита – чист масив, без плевели, болести и неприятели.
 
 
Демо полетата в различните области на страната са не само доказателството, че продуктите на „Агрополихим“ АД наистина работят успешно по българските полета, но и са изражение на усилената работа на петимата консултант-агрономи на компанията, които продължават да доказват, че иновативно и печелившо земеделие може да се прави и у нас.
 
„Чисто агрономически съветвам земеделците да продължават в същия дух, да ни имат доверие, да се възползват от нашите програми и технологии, и да ни имат вяра в торенето, защото ние можем и ставаме все по и по-добри“, заключи Йордан Илиев.
 
Повече информация за всички продукти на „Агрополихим“ АД може да откриете на сайта на компанията - agropolychim.bg