Високо субсидираните европейски плодове и зеленчуци влияят силно на нашето производство. Това коментира пред БНР Цветан Цеков от Асоциацията на земеделските производители в България.

„Несериозно е да се твърди, че някой може да пребори каквато и да е контрабанда, но във всеки случай първите резултати вече ги има. Наистина контрабандистите спряха временно и се ослушват, за да се ориентират в обстановката. Със сигурност има още каналчета, които не са прихванати, още стока, която се продава контрабандно, но ние от Асоциацията адмирираме тези мерки. Наистина, ако тези мерки бъдат въведени трайно, ще има някакъв резултат по отношение на контрабандата“, каза Цеков.
„Все пак сме в Европейската общност. По-скоро проблемът е, че ще бъдем залети, както и досега, от законен внос, който е много високо субсидиран. Разликите в ставките са 10-12-13 пъти. Дали ще бъде контрабанден внос или субсидирана продукция, ефектът върху българските производители е почти един и същ. Разликата е, че контрабандистите печелят и от невнасянето на данъци. Със сигурност мерките ще рефлектират и ще понижат печалбите на контрабандния внос. Това е сериозен шанс за българския производител да покаже и да докаже, че може да произвежда и да се реализира.“, посочи още той по повод мерките на правителството за борба с контрабандния внос на плодове и зеленчуци.

Цветан Цеков коментира и субсидиите за качествена продукция: „Предишното правителство 2 години ни въртяха и ни лъгаха. Тези 15 милиона за качествена продукция са европейски средства, а не национални доплащания. Освен това са абсолютно недостатъчни. Истината е, че след епични битки, успяха да ги разплатят в края на миналата година, но искам да отбележа, че това са средства, с които се подпомагат и оранжерийните производства. Половината отиват за оранжерийното производство, което е в пъти по-продуктивно. За да има масовост и всички да достигнат до тези средства, трябва да са поне 100 000 000 лв. Сега заявките са 10-12 пъти повече от миналата години.

Преди мерките на правителството над 70% от това, което се реализираше по пазарите, бяха стоки от нерегламентиран внос, които не минават през касови апарати“, заяви Цеков и призова всички земеделски производители да се регистрират и да имат касов апарат.

В Европа 65% от доходите са гарантирани от правителството чрез субсидирането. В България това го няма. За да има български производители, трябва да бъдат гарантирани и да бъдат сигурни, че техните доходи ще бъдат запазени.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!