С пазарен механизъм трябва да се променят нещата в сектор плодове и зеленчуци, заяви в интервю за Фермер.БГ Цветан Цеков, производител на ябълки и круши и председател на експертния съвет по плодове и зеленчуци към Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ):
 



 

Дъждовете и градушките от последните дни – инфо за поражения върху овощните градини, зеленчуци, плодове?

Градушките през тази година са с много по-голяма честота в сравнение с миналата. Много сериозни са пораженията по овошки и зеленчуци в Северозападна България – включително и днес имаше градушки. От информация, която получавам от колеги, поражения има в Монтана, Враца, в Плевенско и в Южна България. Дъждовете причиниха сериозни щети по вишните, по черешите. Има сериозна експанзия от гъбични заболявания. Това е една много тежка година за плодовете и зеленчуците.

 

Каква част от производителите на плодове и зеленчуци имат застраховки?

Малка част от земеделците имат застраховки. Този механизъм не работи затова и земеделците не се възползват от него.

 

Преди дни ДФЗ обяви, че изплаща субсидиите за качествени плодове и зеленчуци. Налични ли са вече по сметките на земеделските производители?

Да, от сряда вече сумите са налични по сметките на производителите. Тези средства обаче са закъснели. Те ни бяха необходими още зимата – за торене. Изплащат се сега през месец май, когато не че не са ни необходими, но нямат такъв ефект.

[news]

Сумата, която се получава за килограм през тази година е редуцирана...

Да, сумата е редуцирана значително спрямо миналата година – получават се по 8 ст/кг, тъй като много земеделски производители тази година се възползват от тази помощ. В същото време никой от МЗХ не редуцира цифрите. И това, което се казва, че е приоритет, категоричен съм, не пролича никъде.

 

Ясно, че 8 ст е недостатъчна сума. Колко трябва да е подпомагането минимум, за да има реална полза за производителя?

Като се има предвид, че България е последна по кокурентоспособност по отношение на плодове и зеленчуци в ЕС и ставките в другите страни са с 50 до 100% по високи, 8 стотинки са абсолютно недостатъчни. По никакъв начин тази помощ не стимулира увеличаването на новите площи. Според мен подпомагането за килограм качествени плодове и зеленчуци не трябва да е по-малко от 25 – 30 ст./кг. Освен всичко, помощта е ограничена и не обхваща много традиционни култури. Българската вишна, българската круша, българската слива – никъде ги няма, а те са традиционни производства за България. Защо никъде не се включват?

 

Вашата асоциация отправяла ли е предложения за промяна в условията за подпомагане?

АЗПБ многoкратно е правила предложения за разширяване на помощта. Още, когато разписвахме стратегията за плодове и зеленчуци, по време на консултативни съвети..., но за съжаление резултат няма, всичко остава само на думи и нещата вървят по инерция.

 

Как ще коментирате масираната акция на МЗХ, МВР и НАП за нелегалния внос на плодове и зеленчуци? Ще има ли реален ефект в защита на родните производители?

Поредният политически цирк. Какво се случи от Нова година, когато се правеха проверки...? Контрабандата се разшири. Има някакъв мимолетен ефект за един месец. Проверките ще продължат до края на юни, а след това...? Нали Ви е ясно, че тази контрабанда в момента ще затихне и след това отново ще ескалират нещата.

Този контрол трябва да е ежедневната функция на държавата – тези проверки да се правят ежедневно, ежечасно... Да, тази стока минава по митниците, но след това стига до пазарите. Къде са органите по пазарите, кой контролира нещата там?

 

А как смятате, че можем да се преборим с високосубсидираните плодове и зеленчуци на легалния внос от ЕС?

Можем да се преборим с една наистина целенасочена политика по отношение на тези традиционни сектори за България. Със сигурност българското правителство в лицето на МЗХ и в лицето на министъра трябва да направят абсолютно адекватни мерки да бъдат изравнени подпомаганията с тези високо субсидирани плодове и зеленчуци. Когато ние имаме равни условия, ще бъдем конкурентни на пазара. С пазарен механизъм трябва да се променят нещата. Това е истинското решение и няма как да се случи по друг начин. Ние сме в условията на отворен европейски пазар, стоката влиза легално, ние не можем по никакъв начин да я спираме. И смятам, че след като са приоритетни тези сектори, държавата трябва да застане зад тях. Да видят как се подпомага в Италия, Германия и Гърция, да се изравнят ставките.

 

Министър Греков често казва, че обединяването е пътят пред Вас, както и, че производителите не сте обединени, за по-високотехнологично производство, количества, пазари и добри цени...

Отново казвам – трябва да се подходи пазарно към тези сектори. Трябва да се въведат същите финансови стимули и тогава ще видите как се развиват тези сектори. Как да се обединяват българските производители като в Европа дори това обединение е поставено на друга основа? Стимулира се по много сериозен начин, подпомага се. У нас до момента има регистрирани 5 или 6 организации. Още 30 стоят и чакат да се регистрират, а в същото време няма подпомагане и министърът казва: „Не се обединяват“. Как да се обединяват. Нали това обединение трябва да е свързано с обща стратегия, с общ финансов ресурс...

 

София БЕЛЧЕВА, Фермер.БГ

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!