През 2023 г. ще продължи свиването на оранжерийното производство на зеленчуци у нас, а полското ще остане ниските нива от последните две години. В същото време цените на зарзавата са на исторически високи нива, става ясно от месечния анализ за състоянието на сектора, подготвен от Центърът за икономически изследвания в селското стопанство – САРА. 

ГласувайтеОчаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания?

Средните изкупни цени на доматите по данни на националната статистика се изчисляват на 1,43 лв/кг. Това е с 43% нагоре в сравнение с последните 5 години. При краставиците за 2022 г. средната  цена е 1,53 лв/кг, с около 19% ръст. За пипера изкупната цена за 2022 г. е 0,87 лв/кг, което е 18% нагоре в сравнение с последните 5 години. 
Очаква се полското производство на пипер да достигне 55 хил.т (-7% към 2022 г) и общо производство от 58 хил.т. 

Новости около обвързаното подпомагане за плодове и зеленчуци

И през този февруари се отчита най-голямо увеличение на цените на едро при краставиците, които в европейски план се оказаха с най-високо повишение и същевременно в най-доходоносния оранжериен зеленчук през този сезон. Оказва се, че краставиците могат да бъдат с най-добра конюнктура за производителите в Западна Европа, където цените са стабилно над 1,80 евро/кг и търсенето е високо. През последните години консумацията им в ЕС се покачва с темп от 7% годишно.

При цените на дребно за домати у нас поскъпването е с 8% за месец, докато при краставиците цените скачат с 26%. Средно цените на дребно за зеленчуци по изчисления на САРА за 2022 г. ще достигнат ръст от 22%.

На европейско ниво се очаква в средата на седмицата да има по-осезаемо намаление на цените на зеленчуците.