Вече пореден месец фермерите гледат загрижено на пазара на торове. Скоковете на цените на дизела, електричеството и суровините през последните шест месеца допълнително усложниха ситуацията. Затова мнозина се питат - кога е подходящото време за покупка на торове. Един от начините да бъдат доловени настроенията днес е като се проследят форумите, пише Agrointel.

Първата пратка руски торове потегли

Във фейсбук групата „AgriculturaRomânească“ фермерите направиха реална размяна на цените на торовете в земеделските площи, но също така изказаха мнение кога ще е подходящият момент за закупуване на суровините за пролетните третирания.

„Здравейте колеги! Какви са вашите цени на торове във вашия район? Какво мислите за това как ще се развиват цените? Бих искал сега да закупя торове за кампанията пролет 2023 г., но не знам какво да правя, да изчакам ли, може би цените ще паднат или напротив ще се увеличат?“, пита Алин Ванта, фермер от окръг Клуж.

Някои от колегите му го съветват да поизчака още, тъй като цените ще паднат.

Сигурен съм. Знам, че компаниите трябва да продават, защото имат пълни складове, казва Валентин Енаке, окръг Мехединци.

Взехме от есента и за пролетта. Поне вече не трябва да се тревожим за цените, казва Йонуц Антону от окръг Яш.

Фермерът Роберто Лорин, на свой ред, предупреждава, че не е добра идея да се купува през февруари и март. “Тогава цените ще експлодират”, допълва той.  

В момента на пазара на торове има спад на цените. В Германия и Европа те продължиха да падат значително през ноември. Все повече европейски производители на торове рестартират производството заради резкия спад на цените на природния газ, отбелязва порталът Agrarheute.com.

В същото време изглежда, че някои производители все още държат големи запаси, а фермерите и търговците все още не купуват. Производството на азот в ЕС например нараства, тъй като мекото време продължава да поддържа цените на природния газ ниски. Анализаторите казват, че големите запаси са допълнителна тежест за пазара и влияят върху по-нататъшното развитие на цените.

Yara International ASA, един от най-големите производители на торове в света, обяви, че отново работи с 65% от капацитета на амоняк в Европа. Анализаторската фирма CRU International информира, че ходовете на Yara са в съответствие с други европейски производители на торове.

Според CRU европейското производство на торове сега е около 63% от общия капацитет спрямо 37% в началото на октомври. Цените на газа паднаха рязко през последните седмици, отчасти поради по-ниските температури и над средния капацитет за съхранение на газ.

Въпреки че някои производства отново работят, не всичко е наред. Цените на природния газ все още са много по-високи, отколкото в предвоенна Украйна, което има допълнително отрицателно въздействие върху производството, смята Крис Лоусън от CRU.

 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Мнение: Кризисната помощ с пари от ПРСР за слънчогледа е цинизъм

Зърнопроизводители от цялата страна се събират в Пловдив

Искаме от Брюксел спешна подкрепа за фермерите заради ситуацията с торовете