Световният пазар на торове претърпя много сътресения през последните две години заради пандемията от коронавирус. След това надеждите за нормализиране на живота бяха попарени.

ФАО засилва подкрепата към фермерите в Украйна

През февруари Русия започна инвазия в Украйна и този акт, както и последващите реакции на редица държави, създадоха сериозен хаос в световен мащаб. Цените на торовете се повишиха и бъдещето на земеделския сектор, както и на хранителния, навлезе в криза, чийто край е трудно забележим, пише Agrointel.

С други думи, 2022 г. донесе тотално пренареждане на сферите на влияние на пазара на селскостопански торове. Глобалните движения на „войски“ на този пазар са насочени към политики от страни в седем основни области: Азиатско-тихоокеански регион, Западна Европа, Източна Европа, Северна Америка, Южна Америка, Близкия изток и Африка.

В азиатската зона Индия и Китай са големите играчи. Китай, където са 1/4 от производителите на торове, имаше огромно влияние през последните две години на този пазар поради пандемията от коронавирус. Строгите ограничения от властите в Пекин, които са привърженици на нулевия ковид, доведоха до повишена нестабилност както за производителите на торове, така и за веригата за доставки, като пристанищата изпитват смущения.

На пазара на торове силна позиция заема и Индия. В началото на месеца Министерството на химическите продукти и торовете одобри план за доставки на урея, DAP, MOP и комплексни торове за ноември. Успоредно с това Индия иска да се наложи на търговете за торове. Ноември може да донесе 700-800 000 тона торове и 1 400 000 тона урея от тези търгове.

Западна Европа получи сериозен удар след започването на войната в Украйна. Конфликтът доведе до по-високи цени на електроенергията и газа. През 2022 г. немалко производства на континента работиха със сериозно намален капацитет. Цените на природния газ, десет пъти по-високи от тези в Съединените щати и други световни пазари, направиха производството на торове нерентабилно.

Тъй като конфликтът в Украйна не изглежда да приключи скоро, кризата с торовете в Европа ще продължи. Тя ще се задълбочи от недостига на доставки на тези продукти от други части на света.

Друг фактор, който ще влезе в уравнението в края на 2022 г., е, че фермерите в Бразилия и Съединените щати ще се нуждаят от все по-големи количества тор, за да отглеждат култури. Това не е добра новина за Европа и Азия - пролетният сезон там ще бъде истинско предизвикателство.

7-те мерки, с които ЕК иска да успокои цените на торовете

Доставките на торове от Русия и Иран бяха намалени през последните месеци поради форсмажорни обстоятелства и финансови проблеми, произтичащи от санкциите, наложени на тези две страни. Иран е в топ 10 на световните производители на азотни торове, докато Русия и Беларус имат дял от 20% от световния износ на химически торове.

В Африка ситуацията не е по-розова. През юни цената на торовете достигна рекорда от август 2008 г. Етиопия, втората по население страна на Черния континент (почти 114 милиона души), има огромни земеделски ресурси, но е засегната от кризата с торовете.

Всичко това предвещава трудна 2023 г. за световния пазар на торове. Европа трябва да се справи и една от спешните задачи е да реши бързо проблема с доставките.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Явор Гечев: Секторът има нужда от подпомагане за подобряване на ликвидността

В очакване на рентите

След изтеглянето на Русия от сделката за износа: Пшеницата поскъпва