Тази пролет е в известна степен по-благоприятна от миналата за българските овцевъди, които предлагат на пазара малки агнета. 
 
 
Цените на така наречените леки агнета с живо тегло до 25-27 кг у нас надхвърлиха средните европейски, стана ясно от редовния бюлетин на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA). При тези агнета трупното тегло е от 8,5 кг до 13 кг.
 
Те поскъпват и в европейски мащаб, като за година цената им се е увеличила с 10%. В същото време тежките агнета в ЕС поевтиняват с близо 12%.
 

Пазарът тази пролет дава надежда на свиневъдите, че изкупните цени на свинското ще се оттласнат от дъното. 

 
„След като през първите три месеца на 2019 г. цените на едро на свинското месо бяха относително ниски в сравнение с последните три години - на ниво от 3,10-3,20 лв./кг кланично тегло, през следващите два месеца се прогнозира те да нарастват до около 3,50 лв./кг“, очакват анализаторите.
 
Като причина те посочват очаквания огромен недостиг на свинско месо в Китай и насочване на европейското производство усилено към износ, който ще предизвика ръст на цените. Очаква се те да бъдат с близо 22% над нивото, отчетено през май миналата година.
 
                                       Цени на видове месо - кланично тегло, лв./тон
Източник: ЕК/CAPA                                     * Прогнозна цена                                  „-“ -  Липсва информация
 
 
Европейските цени на едро на говеждото и на телешкото месо спадат, но българските цени ще останат на нивата от миналата година, смятат експертите. Причината е, че сега цените у нас са с около 23% под средноевропейските.
 
Прогнозата на CAPA сочи, че през следващите два месеца цените на едро на пилешкото месо да се задържат около 2,95-3,00 лв./кг кланично тегло или с 2,2% под равнището от същия период на миналата година. 
 
Консумацията на пилешко месо в ЕС ще продължи да нараства и през тази година, като се очаква да достигне 25,2 кг на човек от населението спрямо 24,8 кг през 2018 г. Причината е разширяването на производството най-вече в Източна Европа.