Изкупните цени на ягодите тази година са по-ниски, заради влошеното качество на продукцията вследствия от продължителните дъждове. Това заявиха за Фермер.БГ производители на ягоди от девинското село Осиково.

 

От повече от 24 години производството на високопланински сортове ягоди е основен поминък за земеделските производители в района. „Отглеждаме високопланинска ягода, тъй като селото е разположено на 1 300 м надморска височина. Реколтата се прибира между 15 юни и 10 август.

 

Ягодите са много чувствителни на климатични аномалии. Тази година и при нас имаше много дъждове, което се отрази негативно на реколтата. С 35-40% са по-ниски добивите от ягоди тази година. Преовлажняването доведе и до влошаване на качеството на плодовете“, сподели кметът на село Осиково Валин Палигоров.

 

Производителите от Осиково реализират произведената продукция от ягоди на вътрешния пазар – търсене има от курортите и от големите градове.

„При нас проблем с пазарите няма – търговците сами идват при нас за продукцията, която нашите земеделски производители получават. Имаме договори, но тази година не можем да осигурим количествата ягоди, които се търсят“, допълни Палигоров.

 

Изкупните цени на ягодите тази година също са повлияни от проблемите с дъждовете. През 2013 г. цената на ягодите от Осиково стигна 3 лв/кг, но сега производителите са продали продукцията си по 2-2.20 лв/кг, за по-дребните плодове цената беше още по-ниска – средно 1.60 лв/кг.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!