Стойността на земеделската земя в България изненада наблюдателите тази есен с нов максимум. Цените достигнаха 2800 лв. на декар в най-плодородните райони на страната – в Добруджа, при 2501 лв. на декар, регистрирани на същите места през 2016 г., показа проверка на Фермер.БГ.
 
 
Поскъпването с близо 12% се обяснява със силно ограниченото предлагане на добри площи. За експертите в бранша е интересна и тенденцията таванът от 2800 лв. да се предлага и в Южна България за земеделски земи около Стара Загора.
 
Интересът към нивите продължава да е силен на фона на сигурността, която предлагат гарантираните субсидии от ЕС с далечен хоризонт. В същото време притежателите често се въздържат да се освободят от площи, които не обработват.
 
 
От една страна собствениците осъзнават, че стойността на земеделските земи у нас все още е подценена, а от друга – предпочитат да се възползват от сравнително сигурните постъпления от наеми и ренти. Тези плащания сега могат да осигурят около 3-4% годишна доходност, каквато отдавна вече не се среща при банковите депозити.
 
Съществено влияние върху пазара оказва фактът, че земеделските земи са ограничен ресурс. Обработваемите площи в България в момента са около 38 млн. декара, като съществува потенциал за  разработване на още около 10 млн. декара. 
 
Тази есен прави впечатление засиленото търсене на земи в Северозападна България, както и в района на Пазарджик. Добрите оферти там се движат в диапазона 900-1000 лв. на декар. За на подобни цени има сключени сделки в Шуменско.
 
Наблюдателите са категорични, че поскъпването на земята ще продължи и през 2018 г. Плодородието на земята, което определя нейната категория, ще остане основен критерий за определянето на цените. Заедно с това расте значението на размера на предлаганите площи, тяхната окрупненост, достъпът до пътна инфраструктура, до ток, вода и възможности за напояване.