Цената на пшеницата на борсата в Париж удари нов 7 месечен връх вчера следобед, след като заради изключително силното екпортно търсене фючърсите за месец Март достигнаха 211,25 EUR/тон.

 

Въпреки обявената вчера официална прогноза за изключително богата реколтата от пшеница в Канада, което веднага се отрази на международните пазари на пшеница , то цените на житото в Париж останаха на положителна територия . Търговците заявиха в сряда, че Алжир , топ дестинация за френската пшеница , ще купи най-малко 100 000 тона пшеница в търг ( при обявени по-рано 60 000 т. ) , а Тунис е купува паралелно 100 000 тона пшеница , заедно с 75 000 тона ечемик .

 

Силното експортно търсене на европейско зърно за Северна Африка насърчава търговците в борсите на Стария континент  да останат оптимистично настроени.

 

В следващите два до три месеца са отваря прозорец за износ за френска пшеница. Има по-малко количество зърно, достъпно за доставки от Русия и Украйна, както и несигурност относно зъренените количества от Аржентина, така че търсенето на Европейска и по-специално френска пшеница става все по-концентрирано и от логистична гледна точка - най-здраво.

 

Цената на пшеницата на борсите в България остава сравнително много по-ниска от нивата в Западна Европа, като е налице силно изразена ценова ножица между офертите купува и продава. Така на последната борсова сесия в Пловдив, офертите за покупка на пшеница бяха на нива 240 лв./тон, а тези за продажба - 320 лв./тон.

 

На борсата в София, пшеница от 2-Б група се купува на 320 лв./тон при условие за незабавна доставка.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!