Цените на виненото грозде от новата реколта ще са между 40 и 60 стотинки за килограм, прогнозират пред БНР лозари от Брестовица, Пловдивско. Рекордно добра и благородна към лозята година отчита браншът. В региона на Брестовица през миналата година половината лозя измръзнали. Според лозарите изкупните цени на десертното грозде през август ще са до 1 лв/кг.

 

В Брестовица има 15 000 декара лозя, сред които няма пустеещи. Все повече млади хора се заемат с този поминък. Сега, както и всяка година по това време, лозарите са пред въпроса как да опазят гроздето от крадци. Тези, с по-малко декари, не искат да плащат за опазване на охранителна фирма, а когато те се откажат, за другите, които имат по-широки масиви, услугата се оскъпява. Най-вероятно фермерите ще подходят по стария и труден начин – да спят край лозята.

 

Росица Кючукова, собственичка на малък винзавод в селото, пък предположи, че тазгодишната реколта ще е рекордна, а вината, които ще се произведат от гроздето – интересни. 250 000 тона винено грозде очаква от тазгодишната реколта директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев.

 

Изкупуването на белите ранозрели винени сортове за региона се очаква да започне в края на август, а масовата беритба ще е през септември.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!