Да се увеличат целите за намаляване на вредните емисии до 2030 г. от 40% на 55% спрямо 1990 г. Това предложи председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент. 

Министърът: Екоплощите да са не повече от 5%

Според нея има спешна нужда процесът да се ускори, като описва поставената цел като амбициозна, постижима и полезна за Европа, се съобщава в последния бюлетин за ОСП на Министерството на земеделието. 

До следващото лято съответните органи на ЕС ще преразгледат цялото законодателство в областта на климата и енергетиката на Съюза, за да има предпоставки да се изпълни целта от 55% намаление на емисиите. 

По време на своето обръщение пред евродепутатите Урсула фон дер Лайен обяви, че 37% от Инструмента за възстановяване „Следващо поколение ЕС“, на стойност 750 млрд. евро, ще бъдат директно за Европейската зелена сделка. Комисията има заложена цел 30% от пакета от стимули да бъдат насочени към зелени активности. 

Председателят на ЕК говори дълго и за дигиталната програма на ЕС, като призова за общ план за цифрова Европа с ясно определени цели към 2030 г. 

По думите й информационната свързаност е ключова за съживяване на селските райони, а тъжен факт е, че 40% от хората там все още нямат достъп до широколентов интернет.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.