Царево ще бъде домакин на Световен симпозиум на мановия мед. Събитието се провежда за втора година, заедно с него ще се състои и ежегодния Фестивал на мановия мед. Това съобщи Манол Тодоров, председател на сдружение „Страджански манов мед“ за Фермер.БГ.
 
 
Форумът, който се провежда под патронажа на Министерството на земеделието, храните и горите, ще се проведе от 27 до 29 юли. Очакванията са събитието да събере пчелари, специалисти и академици от 4 континента.
 
„Световният симпозиум на мановия мед – 10 години по-късно се състои за втори път, 10-години по-късно. Първият подобен форум, на когото отново ние бяхме инициатори се проведе през 2008 г. Тогава участие взеха пчелари и специалисти от Европа, Африка, Азия и САЩ, като тази година сме поканили представители на същите страни“, каза Тодоров.
 
Форумът ще обедини два панела. Първият, който ще се проведе на 27 юли, е озаглавен: „Манов мед – наука и практика“. Вторият панел, който ще се състои на следващия ден, 28 юли, е със заглавие: „Опрашване, опрашители и екосистемни услуги“.
 
„Главно ще наблегнем на втория панел, тъй като за никого не е тайна, че пчелите си отиват – проблемът с високата смъртност съществува в целия свят. Фактът, че японци изобретиха дрон, с който да опрашват растенията само по себе си доказва, че проблемът е реален и то доста голям. Това не е алтернатива! Искаме да поставим въпроса с опрашването на масата и след това да излезем с общи данни, заключение и предложения, които да предоставим на страните, които се интересуват, за да информират гражданското общество, както и на Европейската комисия и на Европейския парламент. Оттам да се вземат и адекватни мерки за подобрение на ситуацията и подпомагане“, добавя Манол Тодоров.
 
Първият Световен симпозиум се проведе през 2008 г. В него се участваха 83 специалисти и пчелари от 26 държави от Европа, Азия, Африка и Америка.