Инспектори по труда от Кипър придружаваха българските си колеги, докато извършват проверка на розови полета в Старозагорско. Те обмениха опит по проект, в който участват още инспекциите на Холандия, Гърция и Белгия, съобщава пресофисът на службата. 
 
Целта на проекта е страните да споделят добри практики, чрез които се борят срещу незаконната заетост. Трудовата инспекция у нас представи прилаганите в селското стопанство еднодневни трудови договори, от които могат да се възползват производителите на плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула.
 
Инспекторите от Кипър са били запознати и с правомощието на българската инспекция да открива производства по несъстоятелност от името на работниците и служителите. Така те могат да получат обезщетения от Фонда за гарантираните вземания, когато техните работодатели са в несъстоятелност, обясняват родните експерти.
 
Те подчертават, че селското стопанство е рисков сектор и по отношение на безопасността на труда. Проверките ще се засилят по време на целия активен земеделски сезон, който вече стартира. Специално внимание се обръща на законното наемане на работници, като един от начините са именно еднодневните трудови договори. 
 
От Инспекцията припомнят, че с еднодневните договори за 4 или 8 часа наетите не губят право на социално подпомагане и осигуряване. Стопаните, които са ги наели, не са задължени да ги регистрират в НАП, както и да оформят трудови книжки и да издават заповеди за прекратяване. 
 
Земеделските производители могат вече да заявяват еднодневните трудови договори онлайн, по всяко време на денонощието. Софтуерът позволява и директно генериране на данни на работници, които вече са вкарани в системата, както и изчисляване на дължими осигурителни вноски.
 
Статистиката сочи, че от началото на годината са заявени 73 000 образци на еднодневни трудови договори. Въпреки неблагоприятните климатични условия това е с около 3000 повече спрямо година по-рано, твърдят експертите.