Въвеждането на платено преминаване по магистралите за тежкотоварни машини, което трябваше да стане на 16 август, се отлага. Това е резултатът от днешна среща при премиера Бойко Борисов на представители на транспортния бранш с участието на министрите на регионалното развитие Петя Аврамова и на финансите Владислав Горанов. 
 
Само преди ден от Агенция „Пътна инфраструктура“ информираха, че  тестовете на системата започват от 16 август. Това беше и датата, от която се очакваше системата да заработи ефективно. 
 
След срещата днес обаче стана ясно, че от 16 август тестовете ще  продължат три месеца, тоест до 16 ноември. Едва тогава, на база на събраната информация, се очаква и да започне реалното таксуване. Това съобщи след срещата министърът на регионалното развитие Петя Аврамова, цитирана от пресцентъра на регионалното министерство.
 
Все пак Аврамова допусна тестовият период да приключи и по-рано. Докато траят тестовете, превозвачите ще продължат да ползват винетки.
 
Въвеждането на тол системата притесни и земеделските производители, особено тези, които се занимават със зърно. 
„Тревогата ни е, че тези разходи реално ще рефлектират върху цената на нашата продукция. Превозвачите ще си сложат тези допълнителни стотинки върху сумата за транспорта и пак ние, като производители, ще трябва да оберем луфта“, каза преди време за Фермер.БГ председател на националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов.
 
Той добави, че стопаните искат ясни и точни тарифи, за да могат да си направят сметките адекватно. А времето за това е кратко, защото жътвата е съвсем скоро. 
 
Другото искане на фермерите е да има списък на пътищата, по които ще се плаща тол такса, тъй като още не се знае кои ще са те.