Установилият се в последно време низходящ тренд по зърнените борси и пазари прерасна в достигането на рекордни дъна. След спада от 16 февруари, още на 19 февруари майската пшеница на Euronext падна с нови 3,25 долара до 195 долара за тон.
Конкуренцията на международната сцена остава жестока, след като руските и украинските цени са все още доста под тези на европейския представител – Франция.

Още по темата: Тайланд засилва износа на зърно с атрактивни цени

Поглеждайки към Черноморския регион, Украинското министерство съобщи, че от началото на февруари са изнесени 3,2 млн. тона зърно – количество, близко до резултата от предходния месец (3,3 млн. тона). 

Москва обяви, че митото върху износа на пшеница ще бъде свалено до 3952,9 рубли (43,19 долара) за тон от 21 февруари 2024 г.

Митото за ечемика също ще падне до 190 рубли (2,07 долара) за тон, а това за царевицата е надолу почти двойно до 1083,5 рубли (11,82 долара) за тон.

Ставката на експортното мито за пшеницата е изчислена при индикативна цена от 248,4 долара за тон, за ечемика - 177,1 долара за тон, за царевицата - 191,1 долара за тон.

Очакванията за третата поредна голяма реколта от пшеница в Русия и конкуренцията от други черноморски страни в търга за внос от Египет допълнително „попариха“ надеждите на европейските търговци. 

Президентът на Руския зърнен съюз Аркадий Злочевски обяви на специална пресконференция, че при нормални метеорологични условия Русия може да прибере около 135-145 млн. тона зърно през новия сезон.

На ниво Европа перспективите за рязко намаляване на производството на зимни култури във Франция през новия сезон стават все по-ясни. След публикуването на доклада от Agreste, съобщаващ за спад в площите със 7,7% за пшеницата до 4,36 милиона ха и с 6,6% за зимния ечемик до 1,3 милиона ха, FranceAgriMer също потвърди, че производството на култури ще бъде на най-ниското си ниво от 2020 г.

Според доклада на Céréobs 68% от пшеницата е в добро до отлично състояние в сравнение с 93% миналата година. Оценката за ечемика е 71% добър до отличен в сравнение с 92% миналата година.

При пролетния ечемик относително влажното време все още забавя сеитбата, която е завършена на 20% според Céréobs. Тя е с 2% повече спрямо миналата седмица в сравнение с 54% миналата година до момента и 25% за петгодишната средна стойност.

В САЩ главният икономист на USDA представи първоначалната си перспектива за селскостопанската 2024-2025 година. Резултатът е явен спад за всички американски продукти.

Площите с царевица в САЩ за 2024 г. се очаква да намалеят до 91 милиона акра от 94,6 милиона през 2023 г., за сметка на площите със соя, които през 2024 г. се очаква да нараснат до 87,5 милиона от 83,6 милиона през 2023 г.

На международната сцена Египетският държавен купувач на зърно, General Authority for Supply Commodities, заяви в четвъртък, че е закупил 180 000 тона пшеница в свой редовен търг. Покупката включва 120 000 тона украинска пшеница и 60 000 тона румънска пшеница, с отложено 270-дневно плащане, при цена от 255 долара/тон CiF и товарене между 10 и 25 април. Предложените руски и френски оферти не бяха толкова атрактивни, но покупката доказа силата на региона, дори без Русия.

agriniser_new

Държавният купувач на зърно в Йордания обяви международен търг за закупуване на до 120 000 тона хлебна пшеница с незадължителен произход, съобщиха европейски търговци. Крайният срок за подаване на ценовите оферти е 20 февруари.

Министерството на земеделието на Япония заяви, че ще търси 60 000 тона фуражна пшеница и 20 000 тона фуражен ечемик, които да бъдат натоварени до 28 февруари и да пристигнат в Япония до 21 март, чрез едновременна покупка и продажба (SBS), който се проведе на 21 февруари.

Япония купува и продава фуражна пшеница и ечемик чрез така наречените SBS търгове, при които крайните потребители и вносители определят произхода, цената и количеството на зърното.

Към 16 февруари цените на зърното с доставка до пристанище Констанца са: хлебна пшеница – 202 евро/тон, фуражна пшеница – 178 евро/тон, царевица – 171 евро/тон, ечемик – 169 евро/тон, слънчоглед – 432 долара/тон.

Украинските доставки на зърно през румънското черноморско пристанище Констанца са намалели с 38% на годишна база през януари, показват данни на пристанището. Това поражда загриженост сред операторите, че експортните маршрути, създадени след нахлуването на Русия, ще изчезнат, тъй като Киев използва повече собствените си пристанища.

Украйна е един от най-големите износители на зърно в света, а Констанца се превърна в най-големия алтернативен маршрут за износ на Киев след началото на войната през февруари 2022 г., като зърното пристига по шосе, железопътен транспорт и шлеп през Дунав.

Износът на Украйна през Констанца, несъществуващ преди войната, възлиза на 8,6 милиона тона през 2022 г. и нарасна до 14 милиона тона миналата година, подпомогнат както от финансирани от Европейския съюз инвестиции в пристанището, така и от операторите. Но транзитните му обеми са паднали до 436 000 тона през януари от 700 000 тона спрямо година по-рано, съобщиха пристанищните власти пред Ройтерс.

„Според операторите обемите намаляват, тъй като коридорът на Украйна през нейните собствени пристанища работи“, каза Виорел Панайт, мениджър на пристанищния оператор на Констанца Comvex CMVX.BX.

Украйна създаде транспортен коридор от собствените си пристанища през август 2023 г., който обхваща западното черноморско крайбрежие близо до Румъния и България, малко след като Русия се оттегли от сделката за износ на зърно в Черно море с посредничеството на ООН.

Панайт, който е и президент на Бизнес асоциацията на пристанището в Констанца, добави, че новите механизми за контрол на износа на зърно, въведени от Киев миналата година, за да се предотврати избягването на данъци, допринасят за забавянето.

Румънските пристанищни оператори, логистични и железопътни компании са инвестирали, за да увеличат капацитета за обработка на украинско зърно, като в същото време са в ход и схеми за подпомагане, финансирани от ЕС.

„Има опасения, че тези експортни маршрути, създадени през последните две години, ще бъдат загубени. Като се имат предвид еквивалентните разходи за корабоплаване през украинските пристанища и Констанца, рационален начин за запазване на новите потоци би бил разумен“, добави той.

Някои пазарни анализатори обаче обявиха, че очакват обемите да се повишат отново през пролетта.

„Виждаме затишие на пазара, украинските фермери се колебаят да продават на толкова ниски цени, но износът ще се възобнови през март-април“, каза Чезар Георге от румънската консултантска компания за пазара на зърно AGRIColumn пред Ройтерс.

Той изчисли, че румънските фермери ще имат излишък за износ от 20-22 милиона тона зърно през сезон 2024/25.

За още информация относно цени на продукцията, фючърси и пристанищен износ, четете в Агринайзър сега!