Фермери от област Силистра алармираха за подпочвено наводняване на десетки хиляди декари земеделски земи в общините Сливо поле и Тутракан.
 
 
Голяма част от есенниците е унищожена, а сеитбата на пролетници стана невъзможна, казаха стопани пред БНТ. Повече от 100 фермери, които отглеждат зърнени култури върху над 50 хил. декара земи, обвиниха държавата в бездействие и организираха протести, като затвориха пътища.
 
Хората настояват за трайно решаване на проблема с отводняването, защото бедствието се повтаря всяка година. Според тях, трябва да се преразгледа и планът за управление на Защитената местност Калимок-Бръшлян, тъй като високото равнище на водата идвало оттам и съсипвало реколтата.
 
Най-тежък обаче е проблемът с амортизираната отводнителна система, която е от 50-те години на миналия век. Управителят на "Напоителни системи-клон Долен Дунав" Миглена Трифонова признава, че са нужни комплексни ремонтни, някои от които ще са скъпи.
 
Фермерите изпратиха протестно заявление до всички отговорни институции, което получи отговор от Министерския съвет на 31 май с уверение, че ще бъде организирана среща между Министерство на земеделието, храните и горите, Министерството на околната среда и водите и „Напоителни системи” ЕАД за решаване на проблема.