Две добруджански общини си поставиха за цел да възродят традициите, свързани със земеделския бит. Независимо от лошата зърнена реколта през това лято, в Тервел подготвиха проект "Фестивал на бялата жътва – за земята, добруджанеца и хляба”, който е внесен за оценка в Местната инициативна група.

Сиренето обединява фермерите от Балканите

Другият подаден проект е на община Крушари и се нарича „Пролетници за сита зима”. Основната цел на двете инициативи е да покаже на децата и младите хора в съответните населени места как се отглеждат житни култури, царевица, слънчоглед и тикви и какви са традициите при жътвата на съответната култура. 

Фестивалите ще бъдат целодневни и взаимно ще се допълват.

След подаването на проектите в МИГ „Тервел – Крушари” предстои те да бъдат оценени и изпратени за оценка в ДФ „Земеделие. Едва след одобрение ще се пристъпи към сключване на договор за финансиране на общините. Бюджетът на всеки от фестивалите е близо 27 000 лв.

Фестивалът на Бялата жътва в Тервел ще се проведе в градския парк. В рамките на проекта ще бъдат изработени фигури от слама и житни класове. Ще бъдат пресъздадени обичаите, свързани със зажънването и същинската жътва през последните 100 години в тервелския край. За малките ще има организирани етнографски работилници, сламени лабиринти, фестивална сцена. 

В община Крушари фестивалът "Пролетници за сита зима" също надгражда поредица от инициативи. Той ще се провежда в парка на читалището. Тук също са предвидени арт инсталации и съоръжения, при които основна тема ще бъдат царевицата, слънчогледът и тиквите като съществена част от бита и поминъка на общината през столетието. 

И в двете добруджански общини земеделието е основен поминък. В Тервел обработваемите площи достигат 410-420 000 дка. В региона на Крушари се обработват около 300 000 дка.