Дрозофила сузуки е една доста щекотлива тема. Ние сме в периферията на опасност на този вредител. Този проблем е общоевропейски. България не е изолирана от този процес. Това каза за Фермер.БГ Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я).
 
 
„Още през 2015 г. от БАМ-Я алармирахме Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и по наше настояване беше направен мониторинг. Оказа се, че всяка година се правят наблюдения по такъв начин, че резултатите показват ниво на разпространение на този вредител под праговете на епидемия. Това в много случаи не съответства на реалната действителност. За съжаление всички избягват тази тема, но когато се направи специален разбор, се вижда, че проблемът е много по-голям от това, което БАБХ казва“, коментира Божидар Петков.
 
По думите му, потвърждение на това, е провелият се скоро семинар по овощарство в Кюстендил. Там се оказа, че наред с много други болести, най-големият проблем, е Дрозофила сузуки.
 
„Този проблем е общоевропейски. България не е изолирана от процеса. Затова още през 2015 г. бяхме направили предложение да се създаде програма за държавна помощ за борба с този вредител, на принципа на схемите за борба с теления червей при картофите и  тута абсолюта при доматите", каза Петков.
 
Той е категоричен, че при масово намножаване на вредителя, в рамките на 3-5 дни, може да нанесе тотални щети в една градина.
 
"Експлозията на развитие на този вредител може да стане в рамките на по-малко от седмица и тогава щетите ще бъдат огромни“, заключи Божидар Петков.